Huvudbild för Kunskapsveckan
Profilbild för Utbilda sig för dataspelsindustrin: För vem och hur?/Snacka går ju, men förstår robotarna vad jag säger?

Utbilda sig för dataspelsindustrin: För vem och hur?/Snacka går ju, men förstår robotarna vad jag säger? Har passerat

Tisdag 2 november 2021 15:20 - 16:20 NO + datavet

Föreläsare: Stefan Johansson, Thomas Hellström

Spår: NO+datavet

Utbilda sig för dataspelsindustrin: För vem och hur?

Att utveckla dataspel är ett komplext arbete som kräver många olika kunskaper. Stefan Johansson kommer prata om vilka professioner som behövs inom dataspelsindustrin idag och vilka utbildningar som universitet kan erbjuda inom dessa områden. Förhoppningsvis kommer vi att kunna slå hål på några av fördomarna som finns runt dataspelsutveckling. Vidare kommer vi att djupdyka i vilka områden inom datavetenskap som är intressanta, så som effektiv programmering, AI, datorgrafik och distribuerade system.

Snacka går ju, men förstår robotarna vad jag säger?

Industrirobotar har använts för tillverkning och paketering i mer än 50 år, och har inneburit enorma produktivitetsökningar för till exempel bilindustrin. Dessa robotar förutsätter oftast att inga människor befinner sig i närheten. Den nya generationen av industrirobotar är bättre på att samarbeta med människor, och sådana robotar förväntas också användas på arbetsplatser som kontor och sjukhus, och det kommer även att finnas servicerobotar som används i hemmen. Sådana robotar måste kunna både prata och förstå vad människor säger. Människor använder både tal, gester och kroppsspråk för att kommunicera, och vid institutionen för datavetenskap forskas om hur robotar kan och bör bete sig på ett sånt sätt att dom både känns naturliga att interagera med, och utför arbetsuppgifter på ett effektiv och säkert sätt, ofta i samarbete med människor. I föredraget kommer Thomas Hellström att beskriva hur vi kan konstruera robotar som förstår vad vi säger till dom. Han kommer också att ge flera exempel på de problem som måste hanteras, till exempel hur innebörden av det man säger ofta beror på sammanhanget.


Föreläsare

Profilbild för Stefan Johansson

Stefan Johansson Föreläsare

Stefan Johansson är forskare i datavetenskap och biträdande föreståndare för Curiosum vid Umeå Universitet. Han håller på att bygga upp en forskning inom visualisering och dataspel som lärande. Under senaste åren har han även jobbat med utbildningsfrågor inom dataspelsutveckling. stefan.johansson@umu.se

Profilbild för Thomas Hellström

Thomas Hellström Föreläsare

Thomas Hellström är professor i datavetenskap vid Umeå universitet, och forskar om intelligenta robotar. Det kan handla om robotar som skördar paprikor i växthus, eller om sociala robotar som vi kommer att ha i våra hem och arbetsplatser i framtiden.
thomas.hellstrom@umu.se