Huvudbild för Mänskliga Rättighetsdagarna i Göteborg

Västra Götalandsregionens arbete för att vaccinera socialt utsatta och svårnådda grupper mot covid-19 Har passerat

Tisdag 7 december 2021 09:30 - 10:00 Lilla scenen

Föreläsare: Salam Kaskas, Tina Andersson

Den som inte har någonstans att bo, som är på flykt, inte har råd med utbildning, har svårt att försörja sig själv eller lider av ohälsa har också ofta svårt att utöva sina demokratiska rättigheter. Den har även svårt att ta till sig information och möjlighet till vaccinering särskilt om man inte har möjlighet att ta del av identifikationsmöjligheter.

Västra Götalandsregionen har med detta arbete velat nå alla med ett erbjudande om vaccination mot covid-19. Därför måste VGR också nå svårnådda och socialt utsatta grupper; exempelvis personer i hemlöshet, de som vistas i Sverige utan nödvändiga tillstånd, söker asyl, befinner sig i förvar, har annat förstaspråk än svenska eller har låg tillit till myndigheter och hälso- och sjukvård. I detta pass berättar VGR om arbetat för att möjliggöra vaccination för alla utifrån människors olika behov och villkor!

Grundprincipen i Västra Götaland har varit att all vaccination ska ske inom ramen för den befintliga vården: vaccinationen sker på vårdcentralen, sjukhuset eller av någon annan vaccinatör. Men för personer som hälso- och sjukvården eller andra myndigheter sällan når arbetar VGR för att göra vaccinationen mer tillgänglig, trots hinder som tillit, språk eller praktiska möjligheter. Vilken information kan man behöva om vaccinationen om man saknar fullständigt personnummer? Vem har förtroende för vilken avsändare av information? Hur ser möjligheterna ut att boka tid och ta sig till en vaccinatör?

Tillsammans med representanter från hälso- och sjukvård, kommuner, civilsamhälle och religiösa samfund har VGR lett arbetet med att ta fram en behovsanalys av hur svårnådda och socialt utsatta grupper ska få möjlighet till vaccinering. Utifrån den gemensamma analysen har vi tillsammans arbetat med anpassad information och kommunikationen och för att erbjuda mer flexibla och tillgängliga vaccinationsmöjligheter!

 

Arrangör(er)

Västra Götalandsregionen

Form

Miniseminarium

Prioriterade målgrupper

Studenter vid högskola/universitet
Civilsamhälle
Tjänstepersoner vid kommun
Tjänstepersoner vid region
Tjänstepersoner vid statliga myndigheter/departement
Förtroendevalda
Intresserad allmänhet

Språk

Svenska

Tolkningsalternativ

Teckenspråkstolkas

Ämnestaggar

Metod

Föreläsare

Salam Kaskas Föreläsare

Västra Götalandsregionen

Regionutvecklare, Livsvillkor migration och hälsa

Tina Andersson Föreläsare

Västra Götalandsregionen

Regionutvecklare, Kunskapscentrum för jämlik vård