Huvudbild för Formex Talks
Profilbild för Stefan Nilsson

Stefan Nilsson Har passerat

Tisdag 24 augusti 2021 11:30 - 12:30 Digitalt

Talare: Stefan Nilsson

Knock on wood - Proudly local

Knock on Wood är ett designkoncept där ett rum helt och hållet är gjort på lokala material och av lokala förmågor. Detta ger en unik bild av samtiden i Designsverige med utvalda produkter och aktörer som är relevanta. Konceptet Knock on Wood är framtaget av Trendstefan. I projektet ingår också organisationen Svenskt Trä som arbetar för kunskapsspridning och inspiration om svenskt trä.


Trendstefan  har inrett en svit där alla detaljer, från golv till tak tillverkats av svenskt trä. Mattan, lamporna, möblerna, flaskorna och till och med skorna är gjorda i svenskt trä. Även garderoben och golvet du står på, är av svenskt trä.

Det lokala har blivit viktigare. Vi äter närproducerad mat och vill ha unika lokala upplevelser när vi reser. Vi vill inte längre ha samma hamburgerkedja med musik som finns överallt, utan istället är den unika lokala produkten mer intressant. Frågan är så klart kopplad till hållbarhet men framför allt vill vi ha närproducerade, välgjorda produkter, gärna i mindre upplaga. I det här projektet har jag finkammat Sverige på formgivare och producenter som gör produkter lokalt och i lokalt, svensk producerat trä. 


I detta svenska designprojekt finns ett antal unika produkter som ser ljuset för första gången. Daniel Svahn har tillsammans med Hornbach gjort en materialeffektiv hylla som man kan bygga själv i svensk furu. Toolspace har tillsammans med Add:North 3D-printat ett par sneakers i svensk träkomposit. Marie-Louise Hellgren har tillsammans med Fabric Forest tagit fram kuddar och mattor i textilier gjorda av papperstrådar. 


Föreläsare

Profilbild för Stefan Nilsson

Stefan Nilsson Talare

Trendexpert
Trendstefan

Knock on wood - Proudly local