Huvudbild för Odontologisk Riksstämma 2021
Profilbild för E-hälsa – behandling av orofacial smärta i allmän- och specialistvård

E-hälsa – behandling av orofacial smärta i allmän- och specialistvård Har passerat

Onsdag 17 november 2021 14:15 - 15:45 Sal: K11

Föreläsare: Jenny Katalinic
Moderator: Per Alstergren
Paneldeltagare: Ellie Saghafi, EwaCarin Ekberg, Håkan Nilsson

Tre föredrag som kommer att belysa olika aspekter av E-hälsa och hur denna kan användas för att behandla orofacial smärta och käkdysfunktion. Exempel är internetbaserad smärtskola, rådgivning, beteendeförändrande behandling och egenvård. 

Programblock

Metod och behandling

Språk

Svenska

Målgrupp

Tandläkare
Tandsköterska
Tandhygienist
Studerande

Odontologiska poäng

1.5

Föreläsare

Profilbild för Jenny Katalinic

Jenny Katalinic Föreläsare

Jenny är leg psykolog och psykoterapeut med KBT-inriktning. Hon har arbetat med psykologisk behandling under 20 års tid. Sedan 2013 arbetar hon också med digital psykolog i form av utbildning och handledning i internetbaserad KBT men också med att ta fram och anpassa behandlingar till digitala format. Hon har medverkat i anpassningen av Odontologiska fakultetens (MAU) smärtbehandlingsprogram till internetbaserat format och också varit med tagit fram deras senaste digitala program: ESS - ett internetprogram för käksmärta.

Profilbild för Per Alstergren

Per Alstergren Moderator

Per Alstergren är professor, övertandläkare (specialist i bettfysiologi) och prodekanus vid Odontologiska fakulteten vid Malmö universitet samt ansvarig för Orofaciala smärtenheten som utreder och behandlar de mest komplexa patienterna med långvarig smärta.

Forskningsområden: 1) smärta och inflammation i käkleden, framförallt på patienten med generella inflammatoriska sjukdomar (reumatiska sjukdomar) hos både barn och vuxna, 2) hjärnans förändrade funktion och utseende vid långvarig smärta och hur detta kan återställas samt 3) förbättrad diagnostik av TMD i specialist- och allmäntandvård.

Profilbild för Ellie Saghafi

Ellie Saghafi Paneldeltagare

Ellie arbetar som övertandläkare på specialistkliniken för bettfysiologi i Göteborg, Folktandvården Västra Götaland.
Hon har sedan 2017 arbetat med utvecklingsfrågor och förbättringsområden inom ämnet bettfysiologi, som specialitetsutvecklare och ordförande i ämnesrådet i Folktandvården VGR. Hon är doktorand på halvtid och forskar på utvecklingen av orofacial smärta och käkfunktionsstörningar hos patienter som behandlats mot huvud-hals cancer.

Profilbild för EwaCarin Ekberg

EwaCarin Ekberg Paneldeltagare

EwaCarin Ekberg är specialisttandläkare i Bettfysiologi och verksam som professor vid avd för Orofacial Smärta och Käkfunktion, Odontologiska fakulteten i Malmö. Sedan ett antal år tillbaka har hon i kliniken och forskningen fokuserat på barn och ungdomar med smärta och funktionsstörningar i käksystemet. Hon leder idag ett internationellt projekt för att utveckla diagnostiska kriterier för barn och ungdomar. Ett annat fokus har varit att utveckla smärtskola för ungdomar, som genomförs vid platsbesök eller digitalt.

Profilbild för Håkan Nilsson

Håkan Nilsson Paneldeltagare

Håkan Nilsson är specialisttandläkare i bettfysiologi och odontologie dr. Arbetar som verksamhetschef vid avdelningarna för bettfysiologi, endodonti och odontologisk sömnmedicin vid specialisttandvården, FTV Örebro. Han är studierektor för ST-utbildningen vid Odontologiska utbildningsenheten, FTV i Örebro. Forskningspanoramat inbegriper bland annat korttids- och långtidseffekt av mjuk bettskena, behandlingsutfall och KASAM/SOC, samt långtidsuppföljning av JIA-patienters bettfysiologiska hälsa. Stort intresse föreligger för pedagogik, samt utveckling och kvalitet inom utbildning på olika nivåer.