Huvudbild för Odontologisk Riksstämma 2021
Profilbild för Fetmakirurgi – ett hot mot tänderna?

Fetmakirurgi – ett hot mot tänderna? Har passerat

Onsdag 17 november 2021 13:00 - 14:00 Sal: K2

Föreläsare: Anders Hedenbjörk Lager, Kerstin Larsson, Klas Sjöberg
Moderator: Gunnel Hänsel Petersson

Undersökningar rapporterar en ökad grad av oral ohälsa hos patienter som genomgått fetmaoperation och exempelvis ökad förekomst av kariessjukdom har beskrivits. 

Såväl tandvårds- som medicinska aspekter i samband med fetmaoperation kommer att belysas i syfte att försöka ge en helhetsbild över problematiken samt den kunskap som för närvarande finns inom detta område.

Programblock

Diagnostik
Metod och behandling

Språk

Svenska

Målgrupp

Tandläkare
Tandhygienist
Studerande

Ämnesområde(n)

Kirurgi

Odontologiska poäng

1

Föreläsare

Profilbild för Anders Hedenbjörk Lager

Anders Hedenbjörk Lager Föreläsare

Anders Hedenbjörk Lager är övertandläkare i cariologi och arbetar som universitetslektor vid Odontologiska fakulteten i Malmö. Nuvarande forskningsfokus berör olika aspekter av dentinkaries, t ex stegvis exkavering. Även intresserad av basbiologiska frågeställningar kring kariesprocessen, såsom mekanismerna bakom kollagennedbrytning i samband med karies.

Profilbild för Kerstin Larsson

Kerstin Larsson Föreläsare

Kerstin Larsson är tandläkare och innehar en tjänst som universitetsadjunkt vid Odontologiska fakulteten i Malmö. Handleder tandläkarstudenter inom ämnet cariologi.

Profilbild för Klas Sjöberg

Klas Sjöberg Föreläsare

Klas Sjöberg är överläkare på Skånes universitetssjukhus och specialist i internmedicin och gastroenterologi,
är dessutom adjungerad professor vid Lunds universitet med forskning inriktad mot miljöfaktorer bakom immundriven sjukdom som tex inflammatorisk tarmsjukdom. Ansvarar även för medicinterminen på läkarutbildningen vid Lunds universitet och den internmedicinska strimman vid Tandvårdshögskolan, Malmö universitet.

Profilbild för Gunnel Hänsel Petersson

Gunnel Hänsel Petersson Moderator

Gunnel Hänsel Petersson är docent och övertandläkare i cariologi. Innehar en tjänst som universitetslektor vid Odontologiska fakulteten i Malmö. Forskar kring riskbedömning och riskfaktorer, främst avseende kariessjukdomen.