Huvudbild för Mänskliga Rättighetsdagarna i Göteborg
Profilbild för Hur skapar vi ett demokratiskt och jämlikt samhälle?

Hur skapar vi ett demokratiskt och jämlikt samhälle? Har passerat

Måndag 6 december 2021 16:00 - 17:00 G3

Talare: Ida Hellrup, Lilian Helgason, Nicolas Lunabba, Samira Abutaleb Rosenlundh
Moderator: Fayyad Assali

Pandemin har kastat ett starkare ljus på de socio-ekonomiska utmaningarna som Sverige stod inför redan innan pandemin. Detta går också att se med en bristande framtidstro bland många unga. Det hindrar unga från att kunna forma sina egna liv och utvecklas till sin fulla potential. De här är en utveckling som behöver stoppas och vändas omgående, men hur gör vi? Hur skapar vi ett demokratiskt och jämlikt samhälle? 

I vår panel diskuterar vi vad för typ av förändringar vi behöver för att kunna skapa ett jämlikt och demokratiskt samhälle. Här fokuserar vi på de olika lösningarna och tillvägagångssätt för att adressera dessa frågor, med hjälp av en panel med flera olika perspektiv. 

 

Deltagare:

Nicolas Lunabba - Verksamhetsansvarig Helamalmö

Ida Hellrup - Barnrättsjurist och medgrundare till Barnrättsbyrån 

Samira Abutaleb Rosenlundh - Nationell projektledare för Unga röster om diskriminering på Rädda Barnen

Fayyad Assali - Verksamhetschef på Mentor Sverige, modererar samtalet. 

Lilian Helgason - Ordförande Sveriges Elevråd 

  

Panelsamtalet anordnas av

Mentor Sverige 

Arrangör(er)

Mentor Sverige

Form

Seminarium

Prioriterade målgrupper

Civilsamhälle
Tjänstepersoner vid statliga myndigheter/departement
Intresserad allmänhet

Språk

Svenska

Tolkningsalternativ

Teckenspråkstolkas

Ämnestaggar

Jämställdhet

Föreläsare

Profilbild för Ida Hellrup

Ida Hellrup Talare

Barnrättsbyrån

Ida är barnrättsjurist och medgrundare till Barnrättsbyrån. Hon fokuserar särskilt på̊ barns klagorätt. Barnrättsbyrån kämpar för att barn och unga ska tas på allvar och få rätt hjälp av samhället. Det gör vi genom att erbjuda socialt och juridiskt stöd, råd och praktisk hjälp i frågor som rör alla barns rättigheter.

Profilbild för Lilian Helgason

Lilian Helgason Talare

Sveriges Elevråd

Lilian arbetar som ordförande för Sveriges Elevråd. Vi samlar elevråd från hela Sverige, ger dem stöd i form av bland annat utbildningar, material och ekonomiska bidrag. Som ordförande representerar Lilian också eleverna gentemot beslutsfattare och arbetar för att skapa goda förutsättningar för elever att ha en likvärdig, trygg och utvecklande skolgång.


Profilbild för Nicolas Lunabba

Nicolas Lunabba Talare

Helamalmö

Profilbild för Samira Abutaleb Rosenlundh

Samira Abutaleb Rosenlundh Talare

Rädda Barnen

Samira är nationell projektledare för Unga röster om diskriminering på Rädda Barnen, och har lett arbetet med att ta fram rapporten ”Vuxna vad gör dom – Barns röster om rasism i skolan” . Samira har också arbetat flera år i Rädda Barnens satsning ”På Lika Villkor” som är en satsning för att stärka engagemang, delaktighet och inflytande bland barn och unga i Sverige. Oavsett bakgrund eller uppväxtmiljö så ska alla barn få samma möjligheter och förutsättningar att delta i samhället, utan att diskrimineras.

Profilbild för Fayyad Assali

Fayyad Assali Moderator

Mentor Sverige

Arbetar som verksamhetschef på Mentor Sverige och styrelseledamot i Changers Hub. Har tidigare erfarenhet av att arbeta med ungdomsfrågor i olika former och tror på en skiftning av mindset från problemlösning till potentialoptimering.