Huvudbild för Mänskliga Rättighetsdagarna i Uppsala
Profilbild för Temamingel: Segregation och ojämlikhet

Temamingel: Segregation och ojämlikhet Har passerat

Tisdag 20 april 2021 11:40 - 12:10

Utställare: Mänskliga Rättighetsdagarna

Moderatorer: Aygül Kabaca, Emma Shepherdson, Jennie Björstad, Matilda Rehn, Mikael Morberg, Shade Amao Forssman

Både i Sverige och globalt ser vi tendenser till minskad ekonomisk och politisk jämlikhet och ökad boendesegregation. Livet ser kort sagt olika ut om en bor i storstädernas centrum, förorter eller kåkstäder, i småstadens villakvarter eller på den rurala landsbygden. Vilken betydelse har makt och pengar för att du ska kunna åtnjuta dina rättigheter?  Stämmer ekonomiska prioriteringar och politiska beslut alltid överens med de plikter en stat har för att garantera alla samma rättigheter?

Som följd av ökad segregation och större bostadsojämlikhet ser vi krympande tillit till samhället, ökad polarisering och minskad tilltro till demokrati. Hur påverkas vi som samhälle av att landsbygd och förort stämplas som problem av politiker och media? Vilka vägar finns bort ifrån stigmatisering och polarisering? Hur bygger vi samhällen som håller ihop och som respekterar och utgår ifrån allas mänskliga rättigheter, oberoende av var en bor?


Under det här schemalagda mingel-tillfället kommer du kunna prata fritt med andra deltagare och inbjudna gäster från Delmos, Mångkulturellt centrum, Fryshuset och Living Cities om vårt förbestämda tema: Segregation och ojämlikhet.

Minglet kommer att hållas i mindre breakout-rum och startas igång av de sakkunniga personerna som också kommer att delta i diskussionerna. Kanske slumpas ni in i samma rum? Dessa mingel är till för både dig som redan är insatt i ämnet men även för dig som vill lära dig mer – det är inget krav på att prata utan det är också helt okej att sitta tyst och lyssna om du hellre vill det.


Inför minglet kan det vara bra om du testar att din mikrofon och kamera fungerar på plattformen. Du kan göra ett videomötestest längst ner på sidan Information. Tryck här för att komma till Information.

Arrangör(er)

Mänskliga Rättighetsdagarna

Form

Seminarium

Prioriterade målgrupper (max 3)

Intresserad allmänhet

Språk

Svenska

Digitalt format

Livesändning

Föreläsare

Profilbild för Aygül Kabaca

Aygül Kabaca Moderator

Utbildningschef, Mångkulturellt centrum

Profilbild för Emma Shepherdson

Emma Shepherdson Moderator

Living Cities

Social Planner, Living Cities

Jennie Björstad Moderator

Living Cities

Sociolog, Living Cities

Profilbild för Matilda Rehn

Matilda Rehn ModeratorUtställare

DELMOS

Analytiker på Delegationen mot segregation

Profilbild för Mikael Morberg

Mikael Morberg Moderator

Mångkulturellt centrum - MKC

Verksamhetsutvecklare, Mångkulturellt centrum

Profilbild för Shade Amao Forssman

Shade Amao Forssman Moderator

Fryshuset

Verksamhetsutvecklare, Fryshuset