Huvudbild för Vitalis 2021
Profilbild för Digitala lösningar förenklar prediktion och möjliggör prevention

Digitala lösningar förenklar prediktion och möjliggör prevention

Föreläsare: Mia Ekdahl

Återtagen 20210518

En alltmer ansträngd vård behöver verktyg för att fokusera mer på prevention, prediktion och tidig intervention.  Här spelar nya digitala verktyg en nyckelroll. I det här seminariet tittar vi närmare på tre områden med exempel från verkligheten där underliggande riskfaktorer och förebyggande åtgärder, snarare än reaktiv behandling av symtom, står i centrum:


  • Varför är inte munnen en del av kroppen? Hur tandvårdens rutiner kommer till nytta i vården för riskbedömning av benskörhet och hjärtsjukdomar är ett tydligt exempel på hur kunskap och beprövad teknik i en sektor kan tillämpas i en annan.
  • Ju mer vi tränar, desto bättre blir resultatet! Digitala verktyg med inslag av tillämpad artificiell intelligens (AI) och machine learning ger sjukvårdspersonal möjlighet att ge patienter möjlighet att bättre hjälpa sig själva. Och ju mer patienterna använder verktygen, desto bättre blir verktygen och desto bättre underlag får sjukvårdspersonalen.
  • Ger verkligen matematiska modeller en mer skräddarsydd vård? Beslutsstöd med hjälp av big data hjälper sjukvårdspersonal att fatta rätt beslut vilket både ökar patientsäkerheten och arbetsförhållandena för sjukvårdspersonalen.
Språk

Svenska

Ämne

Future Health and Social Care

Föreläsningssyfte

Inspiration

Kunskapsnivå

Introductory

Målgrupp

Management/decision makers
Organizational development
Purchasers/acquisitions/eco nomy/HR
Students

Nyckelord

Actual examples (good/bad)
Patient centration

Föreläsare

Profilbild för Mia Ekdahl

Mia Ekdahl Besökare

Head of Communications
Sahlgrenska Science Park

I mitt arbete som kommunikationschef på Sahlgrenska Science Park har jag glädjen att möta, koppla samman och stötta företag, forskare och entreprenörer inom Life Science i dess bredaste form. Jag har i många år arbetat med att förmedla forskningens möjligheter och facilitera translationella utbyten mellan olika expertisområden. På årets Vitalis ser jag fram emot att få belysa hur digital teknologi kan användas för att driva vården mot prevention och prediktion - och att lära mig mer om vad som fungerar och var vi behöver hjälpas åt för att röja bort hinder och okunskap.