Huvudbild för Vitalis 2021
Profilbild för KaffeChatt - med forskarna i DigitalCareResearch.se

KaffeChatt - med forskarna i DigitalCareResearch.se Har passerat

Onsdag 19 maj 2021 14:10 - 14:25 3. Live

Moderatorer: Björn Ekman, Evalill Nilsson, Gunnar Klein, Isabella Scandurra, Maria Hägglund, Nasim Farrokhnia

Spår: Nationella forskarnätverket för digital vård

Ej aktuellt efter eventet

Svenska forskarnätverket för digital vård bjuder in till en session om hur digitala vårdtjänster utvecklats under den senaste tiden. Idag har Sverige en rad olika former av kontakter mellan patienter (och anhöriga) och vårdpersonal (läkare, sjuksköterska, fysioterapeut, psykolog etc.) via en digital kanal/plattform. Vi finner digitala vårdmöten både hos specialister, i öppenvård och inom primärvården. 

Förutom direkta videomöten i realtid, som kanske fått störst uppmärksamhet, omfattas också andra former av kommunikation med t.ex. strukturerade frågeformulär, ibland förstärkt med AI-teknik, samt chatt-funktioner.

Sessionens sammanställning presenteras idag digitalt, och här kommer utlovad interaktion över skärmen - vi vill ju gärna leva som vi lär!

- Nu hämtar vi oss lite välförtjänt dryck och chattar en stund utifrån ämnet Digitala vårdmöten!

Närvarande forskare finns på plats i chatten och pratar gärna en stund med alla som vill. 


Se mer om det svenska forskarnätverket för digital vård på http://digitalcareresearch.se


Språk

Svenska

Ämne

Remote Health Care

Föreläsningssyfte

Tools for implementation

Kunskapsnivå

Introductory

Målgrupp

Management/decision makers

Nyckelord

Actual examples (good/bad)

Föreläsare

Björn Ekman Moderator

Lunds universitet

Profilbild för Evalill Nilsson

Evalill Nilsson Moderator

verksamhetsledare eHälsoinstitutet
Linnéuniversitetet Kalmar Växjö

Evalill Nilsson är lektor och verksamhetsledare vid eHälsoinstitutet, Linnéuniversitetet, Kalmar-Växjö

Profilbild för Gunnar Klein

Gunnar Klein Moderator

Professor, leg läkare
Örebro universitet

Gunnar Klein är professor i Informatik med inriktning mot eHälsa vid Örebro universitet. Klein har också varit immunolog , disputerat på Karolinska Institutet. Har arbetat med eHälsa i olika roller i ca 35 år, mycket med EU projekt för samverkan och har lett den europeiska standardiseringen av Health Informatics. Han deltar i forskarnätverket digital vård och är också själv läkare i primärvården som arbetar med videovård för region Örebro län.

Profilbild för Isabella Scandurra

Isabella Scandurra Moderator

Forskare i hälsoinformatik
Örebro Universitet

Isabella har mångårig erfarenhet av arbete och forskning kring nationella eHälso-tjänster, som tex patienternas användning av 1177 Journalen och regionala vårdsystem, som tex kravställan och formativa utvärderingar av framtidens vårdinformationsstöd, verksamhetssystem som kommer att användas av många anställda i VårdSverige.

Med ett aldrig sinande intresse av att system och innovationer är - på riktigt - användbara stöd för olika aktörer i vården!

Profilbild för Maria Hägglund

Maria Hägglund ModeratorUtställare

Docent i hälsoinformatik
Svensk Förening för medicinsk informatik

Maria Hägglund är docent i hälsoinformatik och lektor i implementeringsforskning vid Uppsala universitet & Akademiska sjukhuset. Under 2019/2020 var hon Keane OpenNotes Scholar samt Visiting Lecturer on Medicine vid Harvard Medical School. Som medlem i DOME konsortiumet har hon utforskat effekterna av patienters tillgång till sin journal. Idag leder hon flera större forskningsprojekt. Maria undervisar en hel del och utnämndes 2020 till excellent lärare vid Uppsala universitet.

Nasim Farrokhnia Moderator

eHälsoläkarföreningen

Jag är läkare och forskare knuten till KI SÖS, ordförande i eHälsoläkarföreningen och medgrundare till www.digitalcareresearch.se Till vardags arbetar jag som Sverigechef på eHälsobolaget Mindler med fokus på psykisk hälsa.