Huvudbild för Odontologisk Riksstämma 2020
Profilbild för Kariesbehandling – dags att tänka nytt!

Kariesbehandling – dags att tänka nytt!

Online

Föreläsare: Erik Kollinius, Karin Sunnegårdh-Grönberg, Lars Gahnberg, Ola Fernberg

Svensk tandvård håller hög standard och är tillgänglig för en majoritet av befolkningen bland annat genom olika ekonomiska stödsystem. Subventionerad barntandvård infördes på 1930-talet då karies var ett stort bekymmer. 

Mycket har hänt sen dess och idag, när våra barn och ungdomar går in i vuxentandvården, ligger fokus till största delen på att bevara ett friskt bett friskt. Men munhälsa och tandvårdskonsumtion är ojämlikt fördelade i befolkningen. Ett tydligt exempel på detta är kariessjukdomen och hur den drabbar grupper och individer, där lågt socioekonomiskt status och multisjuklighet, med olika funktionsvariationer och omsorgsberoende, är riskfaktorer. Det förebyggande och hälsofrämjande arbetet har inte nått ända fram, utan tandvården lägger mest resurser på att undersöka friska patienter och på att ta hand om redan uppkomna skador. Detta är inte är en hållbar situation, utan vi måste tänka nytt och göra på andra sätt. Hur ska vi nå målet om en god hållbar tandhälsa för alla, livet ut?

Seminariet presenterar kariesepidemiologiska bakgrundsfakta och tänkbara strategier, både ur ett folkhälso- och kliniskt hållbarhetsperspektiv.

Föreläsare

Profilbild för Erik Kollinius

Erik Kollinius Föreläsare

ST tandläkare OFM

Erik är ST-tandläkare i Orofacial medicin på Folktandvården i Stockholm och har ett särskilt intresse för sjuka äldre och patienter med funktionsvariationer

Profilbild för Karin Sunnegårdh-Grönberg

Karin Sunnegårdh-Grönberg Föreläsare

Tandvårdsstrateg, ordf NAG karies

Arbetar med tandvårdsstrategiska frågor i Folktandvården Västerbotten och kliniskt verksam som övertandläkare i kariologi.

Profilbild för Lars Gahnberg

Lars Gahnberg Föreläsare

Professor, registerhållare SKaPa

Tandläkarexamen 1975, odont. dr 1982, docent 1988, gästforskare i USA samt i Danmark. Registerhållare för SKaPa. Mångårig erfarenhet som kursgivare. Intresseområden; cariologi , förebyggande tandvård , hälsofrämjande verksamhet , äldretandvård , samhällsodontologi.

Profilbild för Ola Fernberg

Ola Fernberg Föreläsare

Tandvårdsdirektör, styrelseledamot SSOF

Tandvårdsdirektör FTV Örebro
Leg Tandläkare
NPO representant för Örebro - Uppsala sjukvårdsregion
Styrelseledamot SSOF