Huvudbild för Odontologisk Riksstämma 2020
Profilbild för Att skapa en sund arbetsbelastning

Att skapa en sund arbetsbelastning

Online

Föreläsare: Charlotte Wåhlin

Det här föredraget riktar sig till chefer och medarbetare som är intresserade av arbetsmiljöfrågor och relationen till hälsa. Hur ni tillsammans kan satsa på att skapa sundare arbetsmiljöer inom tandvården som kännetecknas av variation i arbetet, rimliga fysiska och psykiska krav och ett gott stöd från kollegor och chefer. Arbetslokalernas utformning är också betydelsefull och att arbetsutrustning finns tillgänglig och är anpassade efter olika medarbetares behov och kroppsmått. För att skapa en god arbetsmiljö med rimlig arbetsbelastning behöver arbetsgivare och medarbetare arbeta systematiskt och planerat med arbetsmiljöarbetet. Det ska vara en del av det vardagliga arbetet, där ni via samverkan undersöker arbetsmiljön, bedömer riskerna, skriver handlingsplan, åtgärdar riskerna och kontrollera åtgärderna.

Visst vill vi vara produktiva i våra jobb, men ska vi hålla ett helt arbetsliv behövs också utrymme för återhämtning. Tyvärr så visar forskningen att arbetsrelaterade besvär är vanligt förekommande bland tandvårdspersonal. Men, det finns åtgärder på arbetsplatsen som kan bidra till att förebygga besvär. Ni får ta också ta del av hur evidensbaserade hälsoundersökningar och åtgärder för medarbetare kan genomföras via arbetsplatsen. 

Vid det här föredraget presenterar Charlotte Wåhlin, ergonom och forskare vid Arbets- och miljömedicin, universitetssjukhuset i Linköping, aktuell forskning och erfarenheter som hon fått via samarbeten med tandvården.  

Föreläsare

Profilbild för Charlotte Wåhlin

Charlotte Wåhlin Föreläsare

Ergonom och forskare vid arbets- och miljömedicin, universitetssjukhuset i Linköping

Docent, Ergonom vid Arbets- och miljömedicin, Universitetssjukhuset i Linköping.
Adjungerad lektor vid Linköpings Universitet, Avdelningen för Medicin, Hälsa och Vård.