Huvudbild för Mänskliga Rättighetsdagarna i Uppsala
Profilbild för Kränker dina pensionspengar andras rättigheter?

Kränker dina pensionspengar andras rättigheter? Har passerat

Onsdag 21 april 2021 10:30 - 11:30 2

Utställare: Föreningen Ordfront

Moderator: Anna Wigenmark
Paneldeltagare: Alessandra Munduruku, Alex Brekke, Annika Lillemets, Catarina Antikainen, Ilham Rawoot 

De statliga AP-fonderna förvaltar runt 2 000 miljarder av svenska folkets pensionspengar. Fonderna har genom åren fått kritik för att ha investeringar i företag som bidrar till kränkningar av mänskliga rättigheter, miljöförstöring och klimatförändringar. Exempelvis har AP-fonderna investeringar i bolag med kopplingar till skogsskövling i Amazonas. 

Seminariet diskuterar vilket ansvar AP-fonderna har som investerare och hur vi som pensionssparare kan säkerställa att utsatta grupper som urfolk och småbrukare kan bo kvar i sina områden, behålla sin mark, ha en tryggad försörjning och en säker livsmiljö.

Företrädare för drabbade i Brasilien och Mocambique samt representanter för organisationer i nätverket Schyssta pensioner deltar.

Seminariet kommer att skrivtolkas i efterhand.


Seminariet livesändes och är ännu inte tillgängligt att se i efterhand.

Arrangör(er)

Nätverket Schyssta pensioner, Föreningen Ordfront och Mänskliga Rättighetsdagarna

Form

Seminarium

Digitalt format

Extern livesändning i mötesverktyget Zoom - Öppnas i egen webbläsarflik

Föreläsare

Profilbild för Anna Wigenmark

Anna Wigenmark ModeratorUtställare

Föreningen Ordfront

Anna Wigenmark är Generalsekreterare för Föreningen Ordfront och människorättsjurist. Hon har tidigare arbetat som människorättsjurist hos Civil Rights Defenders och som MR-handläggare på Fonden för mänskliga rättigheter. Hon är utbildad i Uppsala och har även en bakgrund som journalist. Anna utbildar i flera olika MR-frågor, ESK-rättigheter särskilt rätten till bostad, det internationella kontrollsystemet och utvecklingen av detsamma, antiterrorismåtgärders inskränkning och kränkningar av mänskliga rättigheter samt frågor om straffrättsligt ansvar för allvarliga människorättskränkningar, exv. ICC.

Alessandra Munduruku Paneldeltagare

Munduruku är en viktig urfolksledare från Brasiliens Munduruku nation längs med floden Tapajós. Hon var mottagare av förra årets Robert Kennedy Human Rights’ Award. 

Profilbild för Alex Brekke

Alex Brekke Paneldeltagare

Amazon Watch Sverige

Generalsekreterare för Amazon Watch Sverige och grundade även organisationens svenska avdelning för 7 år sedan. Alex sitter även i styrelsen för Spädbarnsfonden och Svenska Freds och Skiljedomsföreningen.

Annika Lillemets Paneldeltagare

Policyrådgivare – naturresurser, företag och mänskliga rättigheter på Afrikagrupperna

Catarina Antikainen Paneldeltagare

Styrelseledamot i FIAN Sverige och deltog i de två undersökande resor som gjordes till Piauí och inom Europa vilket utmynnade i rapporten The Human and Environmental Cost of Land Business - The case of MATOPIBA. 

Ilham Rawoot  Paneldeltagare

Rawoot jobbar med 
Jordens Vänner i Mocambique och är koordinator för kampanjen No to Gas. Hon är en frilansjournalist med särskilt fokus på återvinningsindustrin, klimaträttvisa och företags kränkningar av mänskliga rättigheter.