Huvudbild för Mänskliga Rättighetsdagarna i Uppsala
Profilbild för Tillgänglighet för alla, en mänsklig rättighet?

Tillgänglighet för alla, en mänsklig rättighet? Har passerat

Tisdag 20 april 2021 09:30 - 10:00 Lilla scenen

Utställare: Region Uppsala

Föreläsare: Anna Wallsten, Emma Hammarbäck, Jessica Berg, Larsson My

My Larsson berättar om Region Uppsalas roll som regional kollektivtrafikmyndighet och kollektivtrafiken som verktyg för att skapa ett hållbart och välintegrerat samhälle. Att genom tillgänglighet, samverkan och ett effektivt arbete mot uppsatta mål tillgängliggöra kollektivtrafiken för människor för att de ska kunna utöva sina mänskliga rättigheter.

Emma Hammarbäck, lyfter fram tillgängligheten till kollektivtrafiken utifrån barnperspektivet
Att planera kollektivtrafik med hänsyn till barn och unga är en viktig förutsättning för att skapa god tillgänglighet i kollektivtrafiksystemet. Barn och unga blir mer självständiga och kan själva ta sig till och från skola, fritidsaktiviteter och vänner. Lär man sig åka kollektivt redan som ung är chansen också stor att man fortsätter i vuxen ålder. Att fler väljer att resa med kollektivtrafiken får positiva effekter både på folkhälsa och miljö.

Anna Wallsten Jessica Berg berättar om ett forskningsprojektet som pågår 2020–2022 i Uppsala län som handlar om så kallad Transportrelaterad social utsatthet, vilket innebär att personer till följd av brist på tillgång till kollektivtrafik och avsaknad av bil/körkort inte kan ta del av grundläggande välfärd. Projektet undersöker hur personer som erfar den här typen av problem rör sig idag och hur de skulle vilja röra sig, samt föreslår nya former av mobilitetskoncept (ex samåkning, mikromobilitet m.m) som syftar till öka deras tillgänglighet. Presentationen kommer redovisa för tidiga resultat från projektet.


Kollektivtrafiken skapar möjlighet att på ett hållbart sätt knyta ihop regionen. Målet är att så många som möjligt ska kunna gå, cykla och använda kollektivtrafik för sina dagliga resor. På så sätt minskar såväl klimatavtrycket som behov av utrymme i länets städer. Genom att kollektivtrafiken ökar tillgängligheten utvidgas arbets- och utbildningsmarknaden, vilket starkt bidrar till såväl regionens sysselsättning som utveckling.
https://regionuppsala.se/det-har-gor-vi/vara-verksamheter/kollektivtrafik/


Välkomna att chatta med oss under föredraget 20 april kl 9.30-10.00 och efter seminariet finns vi i Region Uppsalas utställarmonter för dig som vill veta mer.


Arrangör(er)

Region Uppsala

Form

Miniseminarium

Prioriterade målgrupper (max 3)

Forskare
Tjänstepersoner vid region
Intresserad allmänhet

Språk

Svenska

Tolkningsalternativ

Skrivtolkas / Har undertext

Digitalt format

Förinspelat program

Föreläsare

Profilbild för Anna Wallsten

Anna Wallsten Föreläsare

Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI)

Anna Wallsten från Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) är föreläsare för miniseminariet och forskare i projektet "ACCESS: Ny mobilitet för ett jämlikt kollektivtrafiksystem".

Emma Hammarbäck Föreläsare

Jessica Berg Föreläsare

Jessica Berg från Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) är föreläsare för miniseminariet och forskare i projektet "ACCESS: Ny mobilitet för ett jämlikt kollektivtrafiksystem".

Profilbild för Larsson My

Larsson My FöreläsareUtställare

Region Uppsala

Hej! Chatta gärna med mig, My Larsson på tisdag klockan 10-10,30. Jag finns här då och pratar gärna med dig om tillgänglighet och kollektivtrafik.

Välkomna/ My Larsson, chef på enheten långsiktig planering på Region Uppsala