Huvudbild för Vitalis 2020
Profilbild för Tvärsektoriell Innovation - att utnyttja potentialen

Tvärsektoriell Innovation - att utnyttja potentialen Har passerat

Onsdag 26 augusti 2020 10:30 - 11:00 Ekosystem

Föreläsare: Magnus Wallengren

Tvärsektoriell innovation skapar både nya hälso- och sjukvårdslösningar och stärker tillväxt i näringslivet. Potentialen finns där, men hur utnyttjar vi den?

Vilka strategiska områden eller sektorer vi väljer att arbeta med sker ofta naturligt, utifrån identifierade regionala specialiseringsområden, men i få fall beskrivs potentialen i att arbeta gränsöverskridande och eftersträva de vita fläckar med sammankopplingssynergier mellan dem. Detta gäller även ofta de olika innovationsstrategier som publiceras och driver det regionala forsknings och innovationsarbetet.

På Innovation Skåne arbetar även vi fokuserat utifrån de grundläggande specialistområden som identifierats som regionala, skånska styrkor. En naturlig grundpelare är förbättrade lösningar inom specifikt hälso- och sjukvård men genom deltagande och aktivt engagemang i olika initiativ har vi fått upp ögonen för synergier i mötet mellan områden och specialistkompetenser. Detta för att på nya och bättre sätt adressera utmaningar i Hälso- och sjukvården.

Exempel hämtas från flera sammanhang och tillvägagångssätt, vi vill berätta mer om några av dessa och dela med oss av vilka effekter och lösningar det skapat, och hur de stärkte vår tilltro till det tvärsektoriella angreppssättet.

Genom det europeiska projektet Cross4Health har ett stort antal tvärsektoriella lösningar tagits fram som på olika sätt adresserar vårdens utmaningar. Ambitionen med projektet var dels att strategisk stötta och beskriva en policyutveckling som ämnar sammanfläta olika regioners specialistområden och kompetenser, och dels konkret ge pengar till småbolag över hela Europa som lyckas hitta tvärsektoriellt, kompletterande samarbetspartners och tillsammans skapa nya lösningar till identifierade vård- och hälsoutmaningar. En av nycklarna till detta var det område som var vårt enskilda ansvar under projektet, att ta fram en struktur för att genomföra en behovsidentifiering på europeisk nivå, i syftet sann, utmaningsdriven, användarfokuserad innovation. Flera intressanta lösningar togs fram och utvärderades av klinisk personal under projektet. För oss på Innovation Skåne stärkte det vår tilltro till det tvärsektoriella arbetssättet, tillsammans med ett antal nyttiga erfarenheter i vår väg framåt.

Ett annat exempel är de innovationsupphandlingar vi på Innovation Skåne koordinerat för Region Skåne. Det projekt vi är mest stolta över är den upphandling av lösningar för bättre fallprevention som gjordes i dialog med marknaden tillsammans med slutanvändare. En ren funktionsupphandling med start i beskrivning av önskad effekt, som genom dialog och urvalsförfarande just nu ligger i utvärderingsfas av testserie på klinik av en enskild lösning. Speciellt fokus låg på att uppmuntra konsortier att engagera sig, med partners som tillför annan specialistkompetens än traditionell medicinteknik.

Språk

Svenska

Ämne

Spetsteknik för hälsa, vård och omsorg

Föreläsningssyfte

Inspiration

Nivå

Fördjupning

Målgrupp

Chef/Beslutsfattare
Verksamhetsutveckling
Upphandlare/inköp/ekonomi/HR
Tekniker/IT/Utvecklare
Vårdpersonal
Patientorganisationer/Brukarorganisationer

Nyckelord

Exempel från verkligheten
Personcentrering
samverkan över organisationsgränser
Innovativ/forskning
Appar
Användbarhet

Seminarietyp

Inspelad föreläsning

Föreläsare

Profilbild för Magnus Wallengren

Magnus Wallengren FöreläsareUtställare

Innovation Skåne

Jag är Innovationsledare inom Hälsa på Innovation Skåne, Region Skånes innovationsbolag. Jag är ingenjör i botten med mångårig erfarenhet av teknik och verksamhetsutveckling i klinisk verksamhet, med fokus på upphandlingsfrågor. På Innovation Skåne arbetar jag som projektledare för utvecklingsprojekt, specifikt i europeiska Horizon2020-sammanhang, men driver också Innovation Skånes testbäddsfunktion.