Huvudbild för Vitalis 2020
Profilbild för Digitala hjälpmedel - en projektkavalkad

Digitala hjälpmedel - en projektkavalkad Har passerat

Tisdag 25 augusti 2020 15:30 - 17:00 Framtidens hjälpmedel är digitala

Föreläsare: Alexander Nordh, Alexandra Björnham, Charlotte Magnusson, Erik Borälv, Henrik Essunger, Johan Boye, Johan Jansson, Karin Skog, Kim Nilke Nordlund, Margareta Frost, Mattias Davidsson, Morgan Fredriksson

Digitala hjälpmedel kan öka människors funktionsförmåga och undanröja hinder för delaktighet. Då kan fler får en meningsfull och aktiv fritid samt möjlighet att studera och arbeta, vilket bidrar till bättre hälsa och samhällsnytta. Det är viktigt att användare med behov av stöd får del av den senaste tekniska utvecklingen. Erik Borälv leder en projektkavalkad, där projekt som fått bidrag i Vinnovas satsning på digitala hjälpmedel samt i Post- och telestyrelsens innovationstävlingar berättar om sina lösningar.






Projekt som deltar i projektkavalkaden på Vitalis 2020


Kvalitetssäkra mobila trygghetslarm med träningsmiljö 
 Henrik Essunger
 

GameA – aktivitetsspel för barn med cerebral pares
 Charlotte Magnusson
 

Drömfångaren
 Kim Nilke Nordlund
 

DigiMat – skapa motivation och lärande med digital matematik
 Johan Jansson
 

Kollaborativt mixed reality-hjälpmedel för ungdomar med autism
 
Alexandra Björnham


 TAKK för maten – matlagning med tecken som alternativ och kompletterande kommunikation
 Margareta Frost Johansson
 

Trimo AKK
 Mattias Davidsson
 

God man i fickan
 Alexander Nordh
 

Typing in the dark
 Karin Skog


Individuellt anpassade utställningar
Johan Boye


Språk

Svenska

Ämne

Digitala hjälpmedel

Föreläsningssyfte

Verktyg för implementering

Nivå

Introduktion

Målgrupp

Verksamhetsutveckling
Upphandlare/inköp/ekonomi/HR
Tekniker/IT/Utvecklare
Studerande
Omsorgspersonal
Vårdpersonal
Patientorganisationer/Brukarorganisationer

Nyckelord

Nytta/effekt
Välfärdsutveckling
Personcentrering
samverkan över organisationsgränser
Kommun
Innovativ/forskning
Test/validering
Användbarhet

Seminarietyp

Inspelad föreläsning

Föreläsare

Profilbild för Alexander Nordh

Alexander Nordh Föreläsare

UX-designer & utvecklare
Begripsam AB

UX-designer & utvecklare på Begripsam AB. God man i fickan är projektet som blev mitt examensarbete under våren.

Profilbild för Alexandra Björnham

Alexandra Björnham FöreläsareUtställare

Projektledare
Tensaii AB

Jag har jobbat som utvecklare och projektledare i 20 år.
Men det var först då jag fick ett autistiskt och icke-verbalt barn som jag verkligen såg hur vi med digitala tjänster och stöd kunde drastiskt förändra och förbättra liv.
CMRA är ett banbrytande passionsprojekt som verkligen kan göra skillnad.

Profilbild för Charlotte Magnusson

Charlotte Magnusson FöreläsareUtställare

Swelife och patientorganisationer

Presenterar projekt GameA som stöds av VINNOVA, digitala hjälpmedel

Profilbild för Erik Borälv

Erik Borälv Föreläsare

Vinnova

Erik Borälv leder programmet Öppen innovation på Vinnova, där stöd till lösningar från patienter, brukare och makers är en central del. Han har en bakgrund som forskare från Uppsala universitet inom användbarhet med inriktning mot digitala system inom vården (beslutsstöd och journaler). Erik var ordförande för Användningsforum, som hade regeringens uppdrag att säkerställa en kontinuerlig dialog kring tillgänglighet och användbarhet som en kvalitetsaspekt av IT. Användningsforum pekade på förutsättningar inom e-förvaltningen, nationell e-hälsa och funktionshinderspolitiken, med särskild fokus på hur användbara och tillgängliga produkter, tjänster och miljöer inom IT-området bidrar till att göra det så enkelt som möjligt för så många som möjligt. Erik var sekreterare och tillförordnad huvudsekreterare i Digitaliseringskommissionen 2012-2015. Regeringen tillsatte Digitaliseringskommissionen med uppgiften att verka för att målet i den it-politiska strategin ”It i människans tjänst – en digital agenda för Sverige” uppnås och att regeringens ambitioner inom digitaliseringsområdet fullföljs.

Profilbild för Henrik Essunger

Henrik Essunger FöreläsareUtställare

Samhällsentreprenör
Posifon AB

Henrik Essunger är projektledare för FoU-projektet Utvecklingssamverkan GPS-larm och forskningsprojektet Kvalitetssäkra mobila trygghetslarm med träningsmiljö. Utöver det är han VD i Posifon och initiativtagare till och verksamhetsansvarig för den ideella rörelsen Landräddningen.
Han är utbildad civilekonom och har ägnat stora delar av sitt yrkesliv till att starta och utveckla samhällsnyttiga verksamheter. I 15 års tid arbetade han med utvecklingsfrågor kopplat till Västsveriges högskolor och universitet. 2009 valde han att fokusera sitt arbete på de utmaningar som finns kopplat till den kommunala omsorgen och har sedan dess varit involverad i flera forskning- och utvecklingsprojekt. Medförfattare till underlagsrapporten ”När goda intentioner försämrar” som gjorts på uppdrag av Regeringskansliet statens offentliga utredning 2018:11 Välfärdsteknik inom äldreomsorgen.

Johan Boye Föreläsare

Docent
KTH

Jag är forskare på KTH inom naturligt-språk behandling och konverserande system, och projektledare för "Individuellt anpassade utställningar".

Profilbild för Johan Jansson

Johan Jansson FöreläsareUtställare

Founder and CEO Icarus Digital Math, Assoc. Prof. KTH
Icarus Digital Math

Johan Jansson is Docent and Associate Professor in Scientific Computing at KTH and BCAM, Director of the Center for Digital Math, and co-founder and CEO of Icarus Digital Math. He leads research on the breakthrough predictive Direct FEM Simulation (DFS) methodology for aerodynamics. He is a co-founder and developer of the FEniCS open source software project for automated solution of partial differential equations, and leads MOOC-HPFEM based on FEniCS and DFS - a highly effective unified pedagogic approach for mathematics with computation and the largest online course at KTH. He was elected to the IVA Royal Swedish Academy of Sciences 100-list, Guarantor of the Severo Ochoa Center of Excellence Award, and has won a range of EU and national research projects together with his collaborators.

Profilbild för Karin Skog

Karin Skog Föreläsare

Profilbild för Kim Nilke Nordlund

Kim Nilke Nordlund FöreläsareUtställare

Generalsekreterare
Unga Reumatiker

Kim Nilke Nordlund, generalsekreterare för Unga Reumatiker och spetspatient.

Profilbild för Margareta Frost

Margareta Frost FöreläsareUtställare

Projektledare
Hushållningssällskapet Västra

TAKK-för-maten är en kokboksapplikation, som använder bilder, filmsekvenser, text, tal och tecken för att visa hur man lagar mat. Den digitala kokboken underlättar vardagen och gör matlagningen tydlig, rolig och inspirerande för alla som behöver lite extra stöd! Hushållningssällskapet Västra är projektägare med Margareta Frost-Johansson som projektledare. Appen TAKK-för-maten är framtagen i ett team med repr från Hushållningssällskapet Västra, Wopii Development, KOM Design och Talking Hands samt i samarbete med en referensgrupp från särskolan, LSS och Daglig verksamhet i Alingsås, Särskolan i Borås och DART Kommunikationscenter i Göteborg.

Profilbild för Mattias Davidsson

Mattias Davidsson FöreläsareUtställare

Linnéuniversitetet

Är pappa till en son utan talat språk. Är intresserad av att utveckla olika former av kommunikationshjälpmedel baserade på tex talsyntes och symboler/bilder. Denna form av AKK-hjälpmedel har inte hängt med i teknikutvecklingen och tar inte hänsyn till den moderna mobila teknikens möjligheter för användare och de i deras omgivining att motiveras till ökad användning och ett enklare sätt att lära sig använda hjälpmedlet.

Profilbild för Morgan Fredriksson

Morgan Fredriksson FöreläsareUtställare

Liquid Media AB

Som utvecklingsansvarig på Liquid Media har jag lett arbetet med med att ta fram ett flertal produkter inom interaktion och nya typer av gränssnitt.