Huvudbild för Vitalis 2020

God design och användbarhet ur dövperspektiv Har passerat

Onsdag 26 augusti 2020 10:30 - 11:15 Digital tillgänglighet

Föreläsare: Åsa Henningsson
Workshop facilitator: Lisa Åström

Sveriges Dövas Riksförbund önskar bjuda till en föreläsning och inspirerande gruppdiskussioner baserade på erfarenheter från verkligheten. Vad innebär rätt kompetens och egenerfarenhet? Hur ser det ut inom er verksamhet? Känner ni till behoven hos målgrupperna och slutanvändarna? Den digitala utvecklingen har öppnat för otaliga möjligheter men också lämnat många utanför då individerna av olika orsaker inte kan använda sig av den teknik som erbjuds. Ett tydligt exempel är de befintliga informations- och kommunikationsvägar som döva använder idag kontra det som samhället utvecklat. Internet samt mobiltelefoner som möjliggjorde videosamtal var en viktig milstolpe för många döva och andra med hörselnedsättning. Vilken frihet och känsla av självständighet att kunna ringa och se den man kommunicerar med, i princip närsomhelst och varsomhelst. Det är givet att även andra har stor glädje och nytta av de nya möjligheterna – men på gott och ont. Allt fler myndigheter och samhällstjänster avvecklar fysiska kontor till förmån för digitala tjänster – men för vilka är dessa designade? Är dessa tillgängliga för personer som saknar utrustning och kunskap? Eller personer med annan språkbakgrund samt kommunikationssätt? Finns det möjlighet att välja och då bli bemött med rätt kunskap och kompetens? De produkter och hjälpmedel som finns på marknaden och som i många fall upphandlas, uppfyller de sin funktion utifrån målgruppens behov och önskemål? Vare sig det gäller äldre personer, individer med kognitiva eller fysiska funktionsvariationer eller annan språklig och kulturell bakgrund. Digital vård och omsorg. Hur ser det ut idag? 1177.se, talsvarstjänster samt vårdcentral i mobilen, läkarbesök online. Möjligheter men också hinder, men på vilka sätt och varför? Trygghet och patientsäkerhet, för alla? Många produkter bygger på ljudindikationer samt talkommunikation. Några exempel är hjärtstartare, trygghetslarm samt porttelefon eller tillsynskameror som i bästa fall bara tillåter video ett håll. Temat för denna föreläsning är att våga tänka utanför boxen och inkludera personer med olika bakgrunder samt funktionsnedsättningar tidigt i processen. Det finns stora vinster i att samverka med målgrupperna för nya perspektiv och fungerande lösningar som uppfyller faktiskt syfte och som gynnar den bredare massan.

Språk

Svenska

Ämne

Invånare/Patientbehov

Föreläsningssyfte

Inspiration

Nivå

Introduktion

Målgrupp

Chef/Beslutsfattare
Politiker
Verksamhetsutveckling
Upphandlare/inköp/ekonomi/HR
Tekniker/IT/Utvecklare

Nyckelord

Exempel från verkligheten
Nytta/effekt
Välfärdsutveckling
Patientsäkerhet
Användbarhet

Seminarietyp

Inspelad föreläsning

Föreläsare

Åsa Henningsson Föreläsare

Åsa Henningsson, förbundsordförande i Sveriges Dövas Riksförbund, föddes i en dövfamilj och har sedan barnsben brunnit för föreningsliv och rätten till teckenspråk i samhället. Åsa har arbetat i flertalet projekt som rör äldre dövas situation samt varit ombudsman för sociala frågor och teckenspråk.
En stor del av Åsas arbetet inom förbundet är att sprida kunskap om dövkompetens och vikten av den i verksamheter där kunskapen krävs och behövs, samt att döva skall vara delaktiga i processer och beslut som påverkar dövas vardag för att uppnå ett mera jämlikt samhälle.

Lisa Åström Workshop facilitator

Lisa Åström som själv är döv jobbar med intressepolitik på Sveriges Dövas Riksförbund.
Lisa har även mångårig arbetslivserfarenhet i området tillgänglig telekommunikation och tekniska lösningar och har både kompetens och egenerfarenhet då hon ingår i målgruppen.