Huvudbild för Vitalis 2020

Digital Arbetsmiljö inom Hälso och Sjukvården Har passerat

Onsdag 26 augusti 2020 10:30 - 11:15 Spetsteknik för hälsa, vård och omsorg

Föreläsare: David Borgestig, Magdalena Stadin, Åsa Cajander

Idag är hälso- och sjukvården i Sverige till en stor del digitaliserad: de data som verksamheten behöver för att fungera - kliniska data om patienter såsom administrativa data om personal, resurser och kostnader - finns nu primärt i digital form. Det innebär att de flesta vård- och administrativa processerna utförs med hjälp av ett eller flera datasystem. Det har haft stora konsekvenser på vårdpersonalens arbetsmiljö. Den här presentationen inleds med att berätta vad den digitala arbetsmiljö består av, och några av de arbetsmiljöproblem som uppstått kopplat till digitalisering. I den digitala arbetsmiljön ingår alla de olika digitala systemen som krävs för att genomföra ens arbete. Den digitala arbetsmiljön kan ha en stor påverkan på den fysiska, psykiska, och sociala arbetsmiljön. Till exempel kan klickandet och skrivandet med ett tangentbord orsaka fysiska besvär, som muskel- och skelettsjukdomar. Dåligt utformade system kan öka den kognitiva belastningen och leda till trötthet och överbelastning för hjärnan, vilket kan bidra till utmattning. Övergången till digital kommunikation kan dessutom ändra sociala mönster och maktförhållanden i djupet. Presentatörerna har mångårig erfarenhet av forskning om vårdens digitalisering från ett arbetsmiljöperspektiv och kommer att ge exempel från de studier som de deltagit i som en inledning på presentationen. I presentationen kommer vi sedan att fördjupa oss genom att berätta om två olika studier vi gjort kring digitalisering och arbetsmiljö. Den första studien handlar om ett pilotprojekt inom primärvården kring triagering av patienter med hjälp av en chattfunktion. Vilka fördelar och nackdelar upplever personalen med den nya tjänsten? Hur påverkas personalens arbetsmiljö av förändringen? Vad kan man lära sig inför kommande implementeringar inom primärvården. Den andra studien är en intervjustudie med ledare inom hälso- och sjukvården och deras erfarenheter av aspekter i den digitala arbetsmiljön som upplevs bidra till stress och frustration, samt hur dessa aspekter hanteras rent konkret. Ett ytterligare tema som den andra studien belyser är vilka förbättringsåtgärder som skulle krävas för att den digitala arbetsmiljön ska förbättras, utifrån ledarnas perspektiv. Slutligen kommer vi att ge rekommendationer för arbete med digital arbetsmiljö inom hälso- och sjukvården.

Språk

Svenska

Ämne

Förändringsledning

Föreläsningssyfte

Inspiration

Nivå

Introduktion

Målgrupp

Chef/Beslutsfattare
Politiker
Verksamhetsutveckling
Forskare (även studerande)
Studerande
Omsorgspersonal
Vårdpersonal

Nyckelord

Välfärdsutveckling
Styrning
Uppföljning/Nulägesbeskrivning
Användbarhet

Föreläsare

David Borgestig Besökare

David Borgestig är verksamhetsutvecklare i Region Uppsala.

Magdalena Stadin Besökare

Magdalena Stadin är doktorand vid Hälsohögskolan, Jönköping University, och inskriven i ämnet hälsa- och vårdvetenskap. Magdalenas avhandlingsarbete handlar om arbetsrelaterad stress kopplat till informations- och kommunikationsteknologi, dvs. vad som brukar kallas för "digital stress" eller "IT-stress" i vardagligt tal.

Åsa Cajander Besökare

Åsa Cajander är professor vid Uppsala universitet. Hon leder forskargruppen Human Technology Organisations som är multivetenskaplig och har specialiserat sig på digitalisering och arbetsmiljö i statliga organisationer och inom vården. Åsa har en bakgrund inom IT-branschen och bred kompetens inom området digitalisering