Huvudbild för Vitalis 2020
Profilbild för VRI Proaktiv - ett Vinnova finansierat projekt i syfte att minska de vårdrelaterade infektionerna

VRI Proaktiv - ett Vinnova finansierat projekt i syfte att minska de vårdrelaterade infektionerna Inställt

Onsdag 26 augusti 2020 10:30 - 11:00 Kliniska beslutstöd

Föreläsare: Fredrik Holmberg, Per Englund

Vårdrelaterade infektioner (VRI) kostar samhället närmare 7 miljarder per år och medför ett stort lidande för patienterna. I Sverige dör varje år 1500 människor av dessa infektioner. VRI Proaktiv har utvecklat nya verktyg, metoder och arbetssätt för att tidigt upptäcka, och förebygga VRI genom monitorering och riskprediktion på individnivå, vilket också ger ansvarsfull antibiotikaanvändning och minskad resistensutveckling. Projektet har implementerat och testat algoritmer för UVI, sepsis, pneumoni och postoperativa infektioner. Vi kommer visa att vår lösning är skalbar och möjlig att kommersialisera och exportera. Lösningen kan stärka Sveriges möjlighet att bli en kunskapshub för utveckling av nya arbetssätt och digitalisering av evidensbaserad sjukvård. Ambitionen är att först skapa ett nordiskt nätverk och därefter sprida lösningen i övriga Europa som också är hårt drabbat. VRI Proaktiv bidrar genom detta till att nå delmål 3, Hälsa och välbefinnande, i Agenda 2030.
Språk

Svenska

Ämne

Patientsäkerhet

Föreläsningssyfte

Verktyg för implementering

Nivå

Fördjupning

Målgrupp

Forskare (även studerande)
Omsorgspersonal
Vårdpersonal

Nyckelord

Patientsäkerhet

Föreläsare

Profilbild för Fredrik Holmberg

Fredrik Holmberg Föreläsare

ST Läkare/Systemutvecklare
SLSO/Braincoders AB

TBD

Per Englund Besökare

Jag är certifierad innovationsledare (ISO 56000 ) med bred bakgrund inom IT & Media och ledande roller kring utveckling och förvaltning av bland annat e-tjänster. För närvarande projektledare för VRI Proaktiv som finansieras av Vinnova. Syftet är att minska vårdrelaterade infektioner med hjälp av AI och nya arbetssätt. Total projektbudget är 68 miljoner sek.
Har lett flera projekt som resulterat i patientnära lösningar, bland annat barnonkologen och akutmottagningen och varit engagerad i Robot Kompis finansierat av Barncancerfonden. Robot Kompis minskar den medicinska stressen hos patienten och närstående och tar patientens delaktighet till en ny nivå. Som en del i projektet har vi skapat en ”community” med lärosäten och näringsliv som arbetar Pro Bona för sjukhuset.
Jag deltar i verksamhets- och metodutveckling genom att bland annat att leda seminarier såväl som längre personalutbildningar, till exempel om affärsmannaskap för Inköpsavdelning.
En del av min framgång med de projekt jag drivit är mitt rykte som en ”people person”, eller som en kollega uttryckt det: ”Få människor är så kompetenta som Per i att ena en grupp människor, få dem att se möjligheter och gå åt samma håll. Och dessutom ha otroligt trevligt under tiden!”.
Jag vill vara en tillgång i den nödvändiga omvandlingen av svensk sjukvård. Där kommer mina förmågor att koppla verksamhet med digitala lösningar väl till pass.