Huvudbild för Vitalis 2020

Radikal förändring av strokevården. Presentation av resultaten från TEASE, den största kliniska studien hittills på strokepatienter som följts med nya digitala verktyg. Har passerat

Tisdag 25 augusti 2020 14:30 - 15:00 Kliniska beslutstöd

Föreläsare: Magnus Samuelsson, Peter Magnusson

Stroke är en ledande orsak till försämrad funktionsförmåga och död. Efter en stroke görs ett flertal undersökningar i klinisk praxis. Trots det är ungefär en tredjedel av fallen utan säkerställd orsak, s k kryptogen stroke. Förmaksflimmer är en betydande orsak till stroke och förklarar åtminstone en fjärdedel av fallen. Eftersom förmaksflimmer kan vara utan symptom som föranleder vårdkontakt och dessutom uppkommer då och då kan det vara svårt att påvisa som orsak. I den nyligen avslutade TEASE studien undersökte vi förekomsten av förmaksflimmer med bröst och tum-EKG mätningar, två gånger dagligen och vid symptom, under 28 dagar med Coala Heart Monitor. Systemet medger uppkoppling för patienten och vårdgivaren kan direkt bedöma ekg via en portal. Detta möjliggör att påvisa förmaksflimmer och i sådana fall erbjuda särskild blodförtunnande behandling som är effektiv (80% riskreduktion). Vi berättar om våra erfarenheter av systemet och hur systemet optimeras för att ge bra arbetsflöde. Det blir en inblick i utvecklingen av artificiell intelligens som kan underlätta handläggningen av stora datamängder och på det sättet erbjuda fler en utredning och potentiellt skydd mot stroke.

Språk

Svenska

Ämne

Välfärdsteknik

Föreläsningssyfte

Verktyg för implementering

Nivå

Fördjupning

Målgrupp

Chef/Beslutsfattare
Politiker
Verksamhetsutveckling
Upphandlare/inköp/ekonomi/HR
Tekniker/IT/Utvecklare
Forskare (även studerande)
Studerande
Omsorgspersonal
Vårdpersonal
Patientorganisationer/Brukarorganisationer

Nyckelord

Innovativ/forskning

Föreläsare

Magnus Samuelsson Besökare

Magnus är utvecklingschef (CTO) på Coala Life AB och ansvarar för den tekniska utvecklingen av produkten och dess digitala tjänster och har en bakgrund av medicinteknisk forskning och produktutveckling inom interventionell kardiologi.

Peter Magnusson Besökare

Peter är överläkare i Kardiologi i Gävle och doktorand vid Karolinska Institutet. Forskningen handlar framförallt om riskvärdering vid plötslig död men också hur digitala verktyg kan implementeras i sjukvården för att påvisa förmaksflimmer.