Huvudbild för Mänskliga Rättighetsdagarna i Uppsala
Profilbild för Orädd demokrati - en levande demokrati?

Orädd demokrati - en levande demokrati? Har passerat

Onsdag 21 april 2021 10:00 - 10:30 Lilla scenen

Utställare: Brottsofferjouren

Moderator: Markus Haile
Paneldeltagare: Anna Ardin, Daniel Berner

Orädd demokrati – en levande demokrati?


Vari ligger värdet av att stå upp för vår demokrati och vad är priset vi riskerar att betala för vårt ställningstagande i ett allt mer polariserat samhälle? Polisen har börjat kategorisera brott som hotar någons grundlagsskyddande rätt, att utöva sin yttrande, informations-, mötes-, demonstrations-, förenings- och religionsfrihet som demokratibrott. När krafter i samhället försöker att tysta de institutioner som bär upp demokratin leder till det att många inte längre orkar eller vill engagera sig för demokratin och därmed många viktiga samhällsröster drar sig för att uttala sig främst inom vissa frågor ofta kopplat till mänskliga rättigheter.


Det ökade hatet och hoten som drabbar aktiva inom det civila samhället är en utveckling åt fel håll. Ett starkt civilsamhälle är en förutsättning för en levande demokrati. Vi vill med detta miniseminarium lyfta upp den situation som råder. Vad vi kan göra och vilket stöd finns att få när man utsätts för hat- och demokratibrott? 


Detta seminarium arrangeras av Brottsofferjouren Sverige tillsammans med Sensus. Medverkar gör Anna Ardin diakon och doktorand och Daniel Berner pastor och förtroendevald politiker. Samtalet kommer att modereras av Brottsofferjouren Sverige.  

Arrangör(er)

Brottsofferjouren Sverige

Form

Miniseminarium

Prioriterade målgrupper (max 3)

Civilsamhälle
Förtroendevalda
Media

Språk

Svenska

Digitalt format

Extern livesändning i mötesverktyget Zoom - Öppnas i egen webbläsarflik

Föreläsare

Profilbild för Markus Haile

Markus Haile ModeratorUtställare

Brottsofferjouren

Profilbild för Anna Ardin

Anna Ardin Paneldeltagare

Forum

Jag är doktorand vid Ersta Sköndal Bräcke högskola och är i huvudsak tjänstledig från min arbetsplats Forum - idéburna organisationer med social inriktning, men har har fortfarande ett uppdrag att arbeta inom ramen för vårt projekt "Civilsamhälle för öppenhet och inkludering".
Jag är också utbildad diakon i Equmeniakyrkan.

Profilbild för Daniel Berner

Daniel Berner Paneldeltagare

Pastor och förtroendevald politiker