Huvudbild för Mänskliga Rättighetsdagarna i Uppsala

Skapa en trygg skola tillsammans med elever Har passerat

Tisdag 20 april 2021 09:00 - 10:00 5

Föreläsare: Maja Frankel, Malin Ekman Aldén, Peter Fredriksson

Utbildning och samhällsbyggande är avgörande delar av mänskliga rättigheter och arbetet med hållbar utveckling. Skolmiljön kan förbättras för att värna tryggheten hos eleverna, med och utan funktionsnedsättning. Vi vill visa hur skolor kan effektivisera trygghetsarbetet genom att utgå från elevernas mångfald och involvera eleverna själva i arbetet.

Många elever känner sig otrygga i skolan. Bland dessa finns elever med funktionsnedsättning, vars rätt till utbildning på lika villkor behöver genomsyra arbetet med trygghet i skolan. 

Det finns många faktorer som påverkar trivseln och tryggheten i skolan och en viktig förutsättning är utformningen av lokalerna. Ett exempel är korridorer och skolgårdar där många elever samlas och där det är svårt att själv påverka vem man möter. Ett annat exempel är dålig ljudmiljö i matsalen som ökar stressen och påverkar trivseln negativt.

Just nu byggs många nya skolor och andra byggs om. Det innebär att det nu finns goda möjligheter för kommuner att redan i planeringsfasen skapa en tryggare skola från början i sin roll som beställare. 

Det är också ett utmärkt tillfälle för kommuner att på ett konkret sätt arbeta med social hållbarhet inom Agenda 2030 som lyfter vikten av en trygg och inkluderande utbildning.

Nu vill vi visa åhörarna hur kommuner kan effektivisera trygghetsarbetet i skolan när de utgår från elevernas mångfald och involverar eleverna själva i arbetet. Vi diskuterar hur vi bygger samhället, skapar trygghet och värnar rättigheter för elever.  

Myndigheten för delaktighet har tagit fram ett stöd för den som arbetar på en kommun med planering av ny- och ombyggnation av skolor. www.mfd.se/verktyg/trygga-skolor/

Programpunkten vänder sig till alla som på något sätt arbetar med hållbar utveckling samt demokrati, delaktighet och trygghet i skolmiljöer. Programpunkten vänder sig även till elever, personer som arbetar med samhällsbyggnad, kommunpolitiker och tjänstemän samt personer inom civilsamhället.

Den som har frågor efter seminariet kan skicka dessa till anders.akerblom@mfd.se

Medverkande är: Malin Ekman Aldén, generaldirektör Myndigheten för delaktighet, Peter Fredriksson, generaldirektör Skolverket och Maja Frankel, generalsekreterare Friends.  



Arrangör(er)

Myndigheten för delaktighet

Form

Seminarium

Prioriterade målgrupper (max 3)

Civilsamhälle
Tjänstepersoner vid kommun
Förtroendevalda

Språk

Svenska

Tolkningsalternativ

Teckenspråkstolkas
Skrivtolkas / Har undertext

Digitalt format

Förinspelat program

Föreläsare

Maja Frankel Föreläsare

Stiftelsen Friends

Generalsekreterare, Stiftelsen Friends.

Malin Ekman Aldén Föreläsare

Myndigheten för delaktighet

Generaldirektör, Myndigheten för delaktighet

Peter Fredriksson Föreläsare

Skolverket

Generaldirektör, Skolverket