Huvudbild för Mänskliga Rättighetsdagarna i Uppsala

Rehabilitering för torterade – en rättighet i praktiken? Har passerat

Tisdag 20 april 2021 15:30 - 16:30 1 - Live från UKK

Talare: Niklas Möller
Moderator: Dick Clomén
Paneldeltagare: Ing-Marie Wieselgren, Malena Ranch

Syfte: Uppmärksamma tortyröverlevares behov av och rätt till rehabilitering och återintegrering i samhället, samt de utmaningar samhället står inför när det gäller att tillgodose detta, oavsett var i landet man bor och oavsett personens rättsliga ställning i Sverige.


Innehåll: Seminariet har sin utgångspunkt i torterades rättigheter enligt FN:s konvention mot tortyr och annan grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning, i synnerhet artikel 14 som stipulerar rätten till gottgörelse, vilket innefattar rätt till rehabilitering och återintegrering i samhällslivet. Svenska Röda Korset har via sina behandlingscenter för krigsskadade och torterade (RKC) mångårig erfarenhet av att erbjuda rehabiliterande insatser för tortyröverlevare samt tortyrskadeutredningar enligt det internationellt vedertagna Istanbulprotokollet.


Utifrån patienters berättelser, forskning och kliniska erfarenheter vid behandlingscentren ger en medarbetare vid RKC Uppsala en inledande bild av vad psykiska och fysiska tortyrskador innebär, samt vilka behov tortyröverlevare har när det gäller rehabilitering och återintegrering. Vi kommer beröra de utmaningar vi ser idag som bl.a. innebär att rehabiliteringsinsatser inte finns tillgängliga för alla utifrån behov, utan detta kan beror på personens rättsliga ställning i Sverige och var i landet man bor. Därefter fortsätter ett samtal med en panel som modereras av medarbetare från Svenska Röda Korset. I panelen medverkar inbjudna gäster från Sveriges Kommuner och Regioner, Socialstyrelsen, samt lokal region eller kommun. Exakta medverkande har inte kunnat bekräftas ännu men kommer att meddelas MR-dagarna i god tid. Det kommer att finnas tid för frågor och kommentarer från publiken. Ingen patient kommer att medverka i seminariet, men tortyröverlevares röster kommer istället att ges utrymme genom uppläsning och/eller video. 


Röda Korset har i alla länder ett unikt mandat att understödja myndigheter och stater i att tillgodose humanitära behov och att verka för efterlevnad av internationell humanitär rätt. I linje med detta kommer fokus vid seminariet vara att konstruktivt söka lösningar på torterades rättigheter och de åtaganden Sverige har genom tortyrkonventionen.

Arrangör(er)

Svenska Röda Korset

Form

Seminarium

Prioriterade målgrupper (max 3)

Civilsamhälle
Tjänstepersoner vid kommun
Tjänstepersoner vid region
Tjänstepersoner vid statliga myndigheter/departement
Intresserad allmänhet
Media

Språk

Svenska

Tolkningsalternativ

Teckenspråkstolkas
Skrivtolkas / Har undertext

Digitalt format

Förinspelat program

Föreläsare

Niklas Möller Talare

Svenska Röda Korset

Leg. psykolog, Röda Korsets behandlingscenter för krigsskadade och torterade, Uppsala

Dick Clomén Moderator

Svenska Röda Korset

Policyrådgivare, Svenska Röda Korset, Hälsa och Vård

Ing-Marie Wieselgren Paneldeltagare

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR)

Sveriges Komunner och Regioner, Projektchef Uppdrag psykisk hälsa

Malena Ranch Paneldeltagare

Region Uppsala

Regionråd Miljöpartiet, Ordförande i Ordförande i Vårdstyrelsen, Region Uppsala