Huvudbild för Mänskliga Rättighetsdagarna i Uppsala
Profilbild för Varför måste vi kunna något om religion i utvecklingsarbete?

Varför måste vi kunna något om religion i utvecklingsarbete? Har passerat

Onsdag 21 april 2021 14:00 - 14:30 Globala scenen

Utställare: Islamic Relief

Föreläsare: Amira Malik Miller, Petter Jakobsson

Svenska Missionsrådet och Islamic relief driver tillsammans med lokala organisationer utvecklingssamarbete i några av de svåraste situationerna i världen. Om arbetet ska var effektivt måste man kunna den lokala situationen och kunna samarbeta med de aktörer som finns på plats. Ett svenskt sekulärt perspektiv räcker inte till för att analysera och bedöma situationen. det krävs en religiös läskunnighet i en värld där religion spelar stor roll för människors handlande, drömmar och hopp. i seminariet vill vi ge exempel på hur religiös läskunnighet har bidragit till bättre arbete för mänskliga rättigheter men också behovet av religiös läskunnighet för att navigera i komplicerade situationer. 

Genom att beskriva några case från vårt internationella arbete vill vi lyfta riskerna och fördelarna med att samarbeta med religiösa aktörer för förändring. Vi hoppas att gå med flera olika röster som kan beskriva konkret hur detta arbete genomförs och vilka risker och möjligheter som finns.

Kopplingen till årets tema är naturlig då det handlar om att bedöma en lokal kontext med helt andra förutsättningar än den svenska.

Under flera år har "religion och utveckling" varit ett hett tema inom biståndsdebatten. Vi vill hellre tala om vikten av religiös läskunnighet eftersom det gäller alla typer av organisationer som arbeta med ett rättighetsperspektiv. Dock är kunskapen om hur man ska navigera bland religiösa aktörer ibland svag hos svenska organisationer- därför vill vi lyfta några konkreta exempel på hur ett sådant arbete har genomförts.

Arrangör(er)

Svenska Missionsrådet o Islamic relief

Form

Miniseminarium

Prioriterade målgrupper (max 3)

Gymnasieelever
Lärare och pedagoger
Studenter vid högskola/universitet
Civilsamhälle
Tjänstepersoner vid statliga myndigheter/departement
Intresserad allmänhet
Näringsliv
Media

Språk

Svenska

Digitalt format

Förinspelat program

Föreläsare

Profilbild för Amira Malik Miller

Amira Malik Miller FöreläsareUtställare

Islamic Relief

Petter Jakobsson Föreläsare

Rådgivare på Svenska Missionsrådet