Huvudbild för Mänskliga Rättighetsdagarna i Uppsala
Profilbild för Max 4 lax - coliving för äldre ensamstående kvinnor

Max 4 lax - coliving för äldre ensamstående kvinnor Har passerat

Tisdag 20 april 2021 12:30 - 13:30 6

Utställare: Uppsala kommun

Talare: Anna Sundman, Kerstin Kärnekull, Monica Axelsson
Moderator: Elin Blume

I Uppsala kommun finns många ensamstående äldre kvinnor som har en relativt låg månadsinkomst. En del upplever idag en ofrivillig ensamhet i sitt boende och kanske därtill bor ensamma i en större bostad. Men hur kan ensamhet brytas och vad finns för boendealternativ att flytta till om inkomsten är låg? Genom att erbjuda attraktiva och prisvärda alternativ på den ordinarie bostadsmarknaden ökar viljan att flytta och steget blir inte lika stort. Då frigörs en större bostad på marknaden, och ett större hushåll såsom till exempel en barnfamilj får chansen att flytta till en mer lämplig bostad. En positiv rörlighet på bostadsmarknaden skapas. Uppsala kommun är sedan 2016 medlem i WHO:s nätverk för äldrevänliga städer och kommuner där en viktig fråga för äldre är att kommunen måste bli bättre på att möta äldres bostadsbehov.

Under hösten 2019 genomfördes en Vinnovafinansierad förstudie kring coliving-bostäder för äldre ensamstående kvinnor. Projektet, som kallas Max 4 lax, leddes av arkitektkontoret Theory Into Practice. Syftet var att undersöka hur coliving-bostäder kan utformas och etableras på bostadsmarknaden med målet om en boendekostnad på max 4 000 kr per månad. Max 4 lax adresserar två huvudutmaningar: ökande bostadspriser och ofrivillig ensamhet. Kombinationen av dessa utmaningar försvårar situationen ytterligare för ett antal målgrupper, där äldre kvinnor bedöms vara särskilt utsatta. Att dela på vissa boendeytor och därtill vissa boendetjänster innebär därtill ett betydligt lägre klimatavtryck för boendet.

Idén drivs nu vidare inom Uppsalahem, det allmännyttiga bostadsbolaget i Uppsala kommun. Syftet är att formulera ett alternativ till den traditionella bostaden och utveckla ett nytt bostadskoncept för prisvärt och kvalitativt boende, som kan möta äldre kvinnors och i förlängningen även många andras behov. För Uppsalahem innebär det också att hitta en ny affärsmodell för att få ihop de ekonomiska kalkylerna för detta projekt. Uppsala kommun ingår i projektet då coliving-lösningar kan ställa krav på hur kommunen hanterar bygglovsprövning. Förmedling av bostäderna kommer också ställa oss inför nya ställningstaganden.

Arrangör(er)

Uppsala kommun genom stadsbyggnadsförvaltningen och äldreförvaltningen, Uppsalahem och Theory Into Practice (TiP) arkitektkontor.

Form

Seminarium

Prioriterade målgrupper (max 3)

Tjänstepersoner vid kommun
Tjänstepersoner vid statliga myndigheter/departement
Förtroendevalda

Språk

Svenska

Tolkningsalternativ

Teckenspråkstolkas
Skrivtolkas / Har undertext

Digitalt format

Förinspelat program

Föreläsare

Anna Sundman Talare

Theory in practice

Anna Sundman är arkitekt och partner på Theory into Practice (TIP), en arkitektbyrå som vill forma en bättre framtid för människor och som tar utgångspunkt i komplexa samhällsutmaningar och bygger upp tvärdisciplinära konstellationer med gemensam innovationsförmåga.

Kerstin Kärnekull Talare

medlem i forskargruppen Bo i Gemenskap (BIG)

Kerstin Kärnekull är arkitekt SAR/MSA och har arbetat med boendefrågor i hela sitt yrkesverksamma liv. Hon har varit verksam som utredare och utbildare, bland annat som utvecklingschef på SABO och som chef för utbildningsföretaget BFAB.

Kerstin är medlem i forskargruppen Bo i Gemenskap (BIG) och bor i kollektivhuset Färdknäppen i Stockholm sedan starten 1993.

Monica Axelsson Talare

Uppsalahem AB

Fastighetsstrateg på Uppsalahem, vilket bland annat innebär att driva förstudier inför större investeringar, framförallt vid nyproduktionsprojekt.

Profilbild för Elin Blume

Elin Blume Moderator

Uppsala kommun

Är strategisk samhällsplanerare på Stadsbyggnadsförvaltningen i Uppsala.
Hennes fokusområde är Bostadsförsörjning och social hållbarhet.