Huvudbild för Mänskliga Rättighetsdagarna i Uppsala

INSTÄLLT - Våldsutsatta kvinnor i bostadskris Har passerat

Tisdag 20 april 2021 10:30 - 11:30 2

Föreläsare: Kvinnoboendet Siri, Kvinnobyrån, Nexus resurscentrum, Uppsala Kvinnojour

En ny bostad är en förutsättning för att kunna lämna en våldsutövande man, men i den pågående bostadskrisen drabbas våldsutsatta kvinnor och deras barn särskilt hårt. Kvinnor nekas bostad till följd av låga inkomster, kort tid i bostadskö och skulder till följd av ekonomiskt våld. Många flyttas runt mellan olika otrygga boenden, t.ex. vandrarhem och andrahandsuthyrningar, och faller mellan stolarna de flyttas mellan kommuner. 

Uppsala Kvinnojour, Nexus resurscentrum, Kvinnoboendet Siri och Kvinnobyrån ger en föreläsning om bostadsbristens konsekvenser för våldsutsatta kvinnor och deras möjlighet att utöva sina mänskliga rättigheter. Med representanter från både kommunala och ideella aktörer ges flera viktiga perspektiv på kvinnors utsatthet på bostadsmarknaden.

Arrangör(er)

Uppsala Kvinnojour

Form

Seminarium

Prioriterade målgrupper (max 3)

Tjänstepersoner vid kommun
Tjänstepersoner vid region
Tjänstepersoner vid statliga myndigheter/departement

Språk

Svenska

Föreläsare

Kvinnoboendet Siri Föreläsare

Kvinnoboendet Siri är Uppsala Kommuns skyddade boende för kvinnor och deras barn, vilka utsatts för våld i nära relation. Siri är ett akut boende som tar emot placeringar dygnet runt från hela landet.

Kvinnobyrån Föreläsare

Kvinnobyrån tillhör Uppsala Stadsmission och erbjuder flera olika typer av stöd till dig som varit utsatt för hot och våld i en nära relation. Här finns möjlighet till olika typer av samtalsstöd – individuella stödsamtal, krissamtal och deltagande i samtalsgrupper.

Nexus resurscentrum Föreläsare

Nexus är en stödverksamhet för dig som blir utsatt för hot eller våld av din partner eller före detta partner, av släktingar eller någon annan närstående. Nexus tillhör socialtjänsten i Uppsala kommun.

Uppsala Kvinnojour Föreläsare

Uppsala Kvinnojour är en ideell feministisk förening som sedan 1981 ger stöd och skydd till våldsutsatta kvinnor, tjejer och barn. Hos Uppsala Kvinnojour kan kvinnor få stödsamtal, juridisk rådgivning, skyddat boende och praktiskt stöd.