Huvudbild för Mänskliga Rättighetsdagarna i Uppsala

GLAPPET Har passerat

Onsdag 21 april 2021 12:30 - 13:30

”GLAPPET”

I ett konkret och framåtsyftande panelsamtal synliggör vi ett upplevt glapp mellan politikers beslut och den verklighet vi lever i. Som praktiker, boende, forskare och föreningsaktiva i Uppsala kommer vi lyfta fram exempel på upplevda glapp mellan teori och praktik i Uppsala, och resonera kring ”Hur kan vi få kommunen att lyssna? Hur skulle det kunna vara i stället? Hur gör vi om vi gör det själva?”

Vi menar, att det finns ett GLAPP mellan politikers beslut och människors upplevelser av att bo och leva sina liv i Uppsala. Det här glappet, det uttrycks till exempel i att vi har en akut bostadsbrist för låg- och medelinkomsttagare, samtidigt som flerbostadshus står tomma eller planerar att rivas. Alla ska ha lika rätt till sitt hem, men hyresgäster renovräks vid ombyggnation. Alla är välkomna hit, men det är den enskildes ansvar att skaffa ett hem. Och bostäder finns, men är svåra att få tillgång till för den med låg inkomst eller utan kapital. Klimatfrågan och människors delaktighet sägs vara viktigt, men i bostadsområdena  förstörs bostadsnära parker och innergårdar utan att de av oss om bor där konsulteras. Förtätning ska ske på hårdgjorda ytor, men det byggs i de urbana skogarna. Vi upplever också att kommunen efterfrågar våra olika föreningars insatser, men att vi i praktiken har svårt att få gehör för våra praktiska verksamheter behov av stöd.

GLAPPET samarrangeras av Institutet för bostads- och urbanforskning, BoiU, Starka Tillsammans, Rädda Eriksbergs Skogar, Hyresgästföreningen, Jagvillhabostad.nu och Hållbar Levande Stad.

Arrangör(er)

Institutet för bostads- och urbanforskning

Form

Seminarium

Prioriterade målgrupper (max 3)

Civilsamhälle
Förtroendevalda
Intresserad allmänhet

Språk

Svenska