Huvudbild för Mänskliga Rättighetsdagarna i Uppsala
Profilbild för Hälsa som strategi i Uppsala län

Hälsa som strategi i Uppsala län Har passerat

Onsdag 21 april 2021 09:00 - 10:00 5

Utställare: Region Uppsala

Föreläsare: Helen Askebro
Moderatorer: Susanne Söderberg, Åsa Himmelsköld
Paneldeltagare: Eva Christiernin, Malena Ranch, Michaela Steadson, Sarah Enayeh

Hälsa som strategi i Uppsala län

Under 2017 startades ett stort omställningsarbete inom Uppsala län. Målbild och strategier för Effektiv och nära vård 2030 beslutades i bred enighet av Regionfullmäktige i juni 2018. Parallellt med utredningsarbetet utvecklades formerna för samverkan mellan regionen och länets kommuner där en viktig utgångspunkt handlade om att se till det samlade behovet hos dem vi är till för och att använda våra gemensamma resurser mer effektivt. Även länets kommuner står bakom målbild och inriktning. 

Region Uppsala och länets kommuner genomför därmed en storskalig förändring. Vi arbetar länsövergripande för att få ett hälsosystem som är likvärdigt för länets invånare och långsiktigt hållbart utifrån målen om hälsa och minskad ojämlikhet i Agenda 2030. Det handlar både om att driva förändring brett på systemnivå och samtidigt ge utrymme för innovationskraft lokalt. Viktiga målgrupper är patienter med kroniska sjukdomar, äldre med komplexa behov samt barn/unga och vuxna med psykisk ohälsa. Effektiv och nära vård 2030 innefattar fyra målområden: 

  • Nära - att den är nära på nya sätt 
  • Effektiv - att vården hålls samman med stöd av rätt kompetenser 
  • Samskapande - att patienten är en aktiv och självklar partner i sin egen vård 
  • Förebyggande och hälsofrämjande - att individen får stöd i att främja sin egen hälsa.  

Hälsofrämjande insatser för att klara framtidens hälsoutmaning

Att förebygga sjukdom genom hälsofrämjande insatser är avgörande för att klara framtidens hälsoutmaning och vårdbehov. Hälsofrämjande arbete minskar risken för att den enskilde ska drabbas av sjukdom och gemensamma resurser kan användas mer effektivt. Det hälsofrämjande arbetet har lyfts upp på agendan i flera regioner under det senaste året. På flera håll pågår pilotstudier för att testa hur regionerna kan bidra med stöd till sina invånare vid livsstilsrelaterade problem. Det kan gälla olika sorters insatser så som inom områdena; fysisk aktivitet, riskbruk av alkohol, tobak, matvanor, stress och sömnvanor. För att få ett resultat i detta arbete är samverkan med andra aktörer i samhället som kommuner, ideella organisationer och näringsliv centralt. 

Pilotstudie för att testa och utveckla det hälsofrämjande uppdraget 

Utvalda vårdcentraler får ett uppdrag för strategiskt hälsofrämjande arbete för befolkningen inom ett geografiskt område. Det ska bedrivas lokalt i samverkan mellan region och kommun, men också gärna tillsammans med andra aktörer. Pilotstudien genomförs i Tierp i norra Uppland och i stadsdelen Gottsunda i Uppsala under perioden maj – december 2020.

Pilotstudien består av följande delar;

  • Genomförande av uppsökande hälsofrämjande insatser mot grupper i befolkningen med behov av stöd i livsstilsfrågor. 
  • Proaktivt arbete för ökad samverkan mellan region, kommun och andra lokala aktörer avseende det hälsofrämjande arbetet.

    Modellen för arbetet innebär att en ny funktion i Region Uppsala, en hälsosamordnare med kompetens inom folkhälsovetenskap och hälsopedagogik, planerar och samordnar uppdraget på respektive vårdcentral. För att se vilka grupper som har behov av stöd avseende livsstilsförändringar genomförs behovsbedömningar utifrån bland annat statistik om hälsoläget i befolkningen. Behovsbedömningarna genomförs i samverkan med kommunernas verksamheter för att få en bredare bild av vilka behov som finns hos invånarna. De olika hälsofrämjande insatserna tas sedan fram i samverkan med kommunerna. Avsikten är sedan att representanter från de grupper som inbjuds att delta i de hälsofrämjande insatserna också är med och planerar hur dessa ska genomföras så att aktiviteterna blir anpassade för dem som ska delta. 

Hjälp oss att utveckla det hälsofrämjande uppdraget genom att svara på två frågor
Vad är god hälsa för dig och vad skulle du önskar du för stöd för hälsosammare levnadsvanor
Klicka här för att svara

Välkomna att chatta med oss under föredraget onsdag 21 april kl 9.00 -10.00 och direkt efter seminariet kan du delta i eftersnack med seminariets deltagare Åsa Himmelsköld, Helene Askebro och Susanne Söderberg. Välkommen in efter seminariet och delta i samtalet, länk till samtalsrummet får du i chatten. Eller så hittar du den i Region Uppsalas monter.  

Arrangör(er)

Region Uppsala

Form

Seminarium

Prioriterade målgrupper (max 3)

Civilsamhälle
Tjänstepersoner vid kommun
Tjänstepersoner vid region

Språk

Svenska

Tolkningsalternativ

Skrivtolkas / Har undertext

Digitalt format

Förinspelat program

Föreläsare

Profilbild för Helen Askebro

Helen Askebro FöreläsareUtställare

Region Uppsala

Hej! Helen heter jag och mig kan du prata med på onsdag kl 10-10.30 om det omställningsarbete som som påbörjats i syfte att vården bättre ska motsvara invånarnas behov. I vårt seminarie Hälsa som strategi i Uppsala län får du höra om omställningsarbetet, vad det innebär och exempel på projekt som är igång. Därefter blir det eftersnack med mig och mina kollegor. Länk till eftersnack finns i Region Uppsala på MR dagarna.

Välkomna/ Helene Askebro vårdkvalitetsenhet vid Regionkontoret, Region Uppsala.

Susanne Söderberg Moderator

Uppsala kommun

Profilbild för Åsa Himmelsköld

Åsa Himmelsköld ModeratorUtställare

Region Uppsala

Programchef, Region Uppsala, omställning för en Effektiv och nära vård 2030.

Eva Christiernin Paneldeltagare

Malena Ranch Paneldeltagare

Region Uppsala

Michaela Steadson Paneldeltagare

Sarah Enayeh Paneldeltagare

Region Uppsala