Huvudbild för Mänskliga Rättighetsdagarna i Uppsala
Profilbild för Diskriminering av romer på bostadsmarknaden

Diskriminering av romer på bostadsmarknaden Har passerat

Onsdag 21 april 2021 10:30 - 11:30 4

Utställare: Uppsala kommun

Föreläsare: Abedin Denaj, Anna Freiholtz, Emilia Huczko, Helene Bogren, Helene LöwgrenGöransdotter, Hyra Tahiraj
Moderator: Mirelle Gyllenbäck

Romer är en av de mest utsatta grupperna på bostadsmarknaden, men det är få som aktivt arbetar för att främja likabehandling av romer inom bostadssektorn. Sverige har fått upprepad kritik av flera FN-kommittéer för att inte vidta tillräckliga åtgärder för att säkerställa romers grundläggande rättigheter, däribland rätten till bostad. Fler insatser behövs för att motverka antiziganism och diskriminering av romer på bostadsmarknaden.

Samlad kunskap visar att frågan helt enkelt inte är synlig. Förklaringar kan vara att romer inte anmäler diskriminering eller till och med väljer att dölja sin romska identitet. Bostadsföretag är inte vana att arbeta med riktade insatser för att säkerställa särskilda gruppers rättigheter. Diskriminerande beteenden inom företag och bostadsbestånd kommer inte alltid till ledningens kännedom.

Bostadssituationen är tätt sammankopplad med en individs förutsättningar inom andra områden, till exempel arbete och utbildning. För att nå de mål som regeringen har ställt upp i sin samordnade och långsiktiga strategi för romsk inkludering måste rätten till bostad och en trygg boendesituation säkerställas. Vi tror att vägen dit går via kunskap, samverkan och ett systematiskt arbete.

Seminariet genomförs i samarbete med personer med romsk språk- och kulturkompetens, Boverket, Uppsala kommun och däribland Uppsalahem samt länsstyrelserna i Stockholm och Uppsala län som gemensamt berättar om sina kunskaper och erfarenheter inom området.



Arrangör(er)

Uppsala kommun, Länsstyrelsen Uppsala län och Boverket

Form

Seminarium

Prioriterade målgrupper (max 3)

Tjänstepersoner vid kommun
Tjänstepersoner vid region
Förtroendevalda

Språk

Svenska

Tolkningsalternativ

Teckenspråkstolkas
Skrivtolkas / Har undertext

Digitalt format

Förinspelat program

Föreläsare

Abedin Denaj Föreläsare

ordförande Gävle romska förening

Anna Freiholtz Föreläsare

Uppsalahem

Profilbild för Emilia Huczko

Emilia Huczko Föreläsare

Uppsala kommun

Sen år 2011 jobbar jag i Uppsala Kommun som samhällsvägledare med romsk språk och kulturkompetens. Mina ansvarsområden är för att romer ska få tillgång till sina rättigheter på lika villkor i samhället. jag som romsk samhällsvägledare med sakkunskap, har till uppgift att sprida kunskap om bland annat romers livssituation och historia samt att bygga förtroende och tillit – både för och i kommunala verksamheter.
Jag fungerar som en länk mellan romer och samhälle för att förstå, förklara och söka lösningar och verka för att bryta fördomar och stereotypa bilder av romer.

Profilbild för Helene Bogren

Helene Bogren Föreläsare

Boverket

Hej! Jag är disputerad kulturgeograf och arbetar som expert på boendesociala frågor och social hållbarhet på Boverket. Välkommen att kontakta mig om du har frågor!

Profilbild för Helene LöwgrenGöransdotter

Helene LöwgrenGöransdotter FöreläsareUtställare

Uppsala kommun

Jag arbetar som samordnare för det kommunövergripande arbetet för romsk inkludering och med frågor som rör den nationella minoriteten romer. Uppsala kommun har varit en utvecklingskommun för romsk inkludering under åren 2016 - 2020. Sverige har fem erkända nationella minoriteter som har särskilda lagstadgade rättigheter, så som att bevara och utveckla sina språk och kulturer och att vara delaktig i frågor som berör dem.

I mina arbetsuppgifter och i min roll som samordnare ingår att utveckla och samordna det kommunövergripande arbetet för romsk inkludering. Samt utveckla samverkan såväl internt som med andra kommuner, regioner, myndigheter och det civila samhället.

Välkommen att kontakta mig om du har frågor och funderingar eller vill veta mer!

Hyra Tahiraj FöreläsareUtställare

Länsstyrelsen Uppsala län

Mirelle Gyllenbäck Moderator

Länsstyrelsen Stockholms län