Huvudbild för Mänskliga Rättighetsdagarna i Uppsala
Profilbild för Hur arbetar offentlig sektor mot rasism?

Hur arbetar offentlig sektor mot rasism? Har passerat

Tisdag 20 april 2021 16:30 - 17:30 2

Moderator: Wendy Francis, utbildare och projektledare, Amphi produktion
Paneldeltagare: Daniel Godman, verksamhetsutvecklare och specialist på demokrati- och hatbrott, Polismyndigheten, Mikael Öhman Almén, projektledare, Forum för levande historia, Salem Yohannes, statsvetare och konsult inom mänskliga rättigheter, Åsa Trotzig, Verksamhetsutvecklare Mänskliga Rättigheter, Försäkringskassan

Svenska myndigheter och kommuner möter varje år miljontals invånare. Alla har rätt att få ett likvärdigt och bra bemötande – oavsett exempelvis var vi bor, vad vi tror eller vilken hudfärg vi har. Samtidigt finns en risk att mötena påverkas av begränsande normer eller stereotypa föreställningar.

Panelsamtal med representanter från bl.a. Polisen, Försäkringskassan och Forum för levande historia.Presentation av Forum för levande historias webbfortbildning för offentliganställda Kunskap om rasism och likvärdigt bemötande och uppdraget att samordna regeringens nationella plan mot rasism.

Forum för levande historia har i uppdrag att samordna regeringens plan mot rasism och fortbilda offentliganställda om rasism i historien och i dag. I våra möten med offentliganställda har vi sett att många tycker att frågor om rasism är svåra och känsliga, vilket riskerar att leda till att man undviker att ta i dem.

Forum för levande historia har tagit fram webbfortbildningen: Kunskap om rasism och likvärdigt bemötande som ett redskap till myndigheters och kommuners arbete för att säkerställa likvärdigt bemötande. Webbfortbildningen ger grundläggande kunskap om hur offentliganställda kan arbeta mot rasism och för ett likvärdigt bemötande i mötet med invånare. Fortbildningen svarar bland annat på frågor som: Vad är rasism? Vad är ett likvärdigt bemötande? Vad kan en som tjänsteperson tänka på före, under och efter mötet med en invånare för att säkerställa ett likvärdigt och gott bemötande?

Arrangör(er)

Forum för levande historia

Form

Seminarium

Prioriterade målgrupper (max 3)

Civilsamhälle
Tjänstepersoner vid kommun
Tjänstepersoner vid statliga myndigheter/departement

Språk

Svenska

Tolkningsalternativ

Teckenspråkstolkas

Digitalt format

Förinspelat program

Föreläsare

Wendy Francis, utbildare och projektledare, Amphi produktion Moderator

Daniel Godman, verksamhetsutvecklare och specialist på demokrati- och hatbrott, Polismyndigheten Paneldeltagare

Mikael Öhman Almén, projektledare, Forum för levande historia Paneldeltagare

Salem Yohannes, statsvetare och konsult inom mänskliga rättigheter Paneldeltagare

Åsa Trotzig, Verksamhetsutvecklare Mänskliga Rättigheter, Försäkringskassan Paneldeltagare