Huvudbild för Mänskliga Rättighetsdagarna 2019
Profilbild för Hälsa och entreprenörskap går hand i hand

Hälsa och entreprenörskap går hand i hand Har passerat

Lördag 16 november 2019 12:00 - 12:30 Globala scenen

Föreläsare: Sara Almström

Agenda 2030, och dess integrerade och odelbara mål, har synliggjort vikten av att balansera de tre dimensionerna av hållbar utveckling: den ekonomiska, den sociala och den miljömässiga. Detta seminarium belyser kopplingen mellan några av våra viktigaste Globala Mål – fattigdomsbekämpning (1), rätten till hälsa (3), och jämställdhet (5).

Kvinnor och flickor drabbas generellt sett hårdare än män och pojkar av fattigdom. Många kvinnor och flickor har lite eller inget inflytande över de beslut som direkt påverkar deras liv; de får ofta mindre mat, kortare utbildning, om någon alls, och påverkas i högre utsträckning av dålig sanitet. Kvinnor och flickor löper större risk att utsättas för ohälsa och sjukdom, då de varken har tillgång till information eller hälsovård som skulle hjälpa dem att förebygga och behandla sjukdom. Många har liten eller ingen egen inkomst, vilket gör dem beroende av andra, företrädesvis män.

Denna maktobalans innebär också att kvinnor och flickor oftare utsätts för sexuellt och fysiskt våld, vilket påverkar både deras fysiska och mentala hälsa och deras generella välbefinnande. Detta påverkar i sin tur andra delar av livet negativt, till exempel förmågan att arbeta och klara sitt livsuppehälle.

Kvinnor och flickor förtjänar inte bara lika rättigheter och möjligheter – jämställdhet, jämlikhet och kvinnors fulla åtnjutande av mänskliga rättigheter är direkt avgörande för ekonomisk och social utveckling.

Hand in Hand arbetar med fattigdomsbekämpning utifrån en enkel modell som går ut på att ge människor hjälp till självhjälp. En sysselsättning och därmed ökad inkomst, kan direkt göra skillnad för hela familjer. Vi ger huvudsakligen kvinnor motivation, rätt verktyg och kunskap om hur de kan bli självförsörjande genom att starta och förbättra små företag – idéerna har de redan själva, men med vår hjälp blir de fullfjädrade entreprenörer, och får en ökad ekonomisk egenmakt. Men vi vet också att ökade rättigheter, och förmågan att utkräva dessa rättigheter, är avgörande för att fattigdomsbekämpning skall vara hållbar. Därför är det centralt i vår verksamhet.

Många av våra entreprenörer är jordbrukare, där kroppen många gånger är det främsta redskapet. För att kunna bli en framgångsrik egenföretagare, är en god hälsa väsentlig. Samtidigt kan plötsliga kostnader för läkarbesök, medicin och transporter för att nå en vårdcentral vara förödande för ett hushåll. I värsta fall kan utgifterna innebära att familjer tvingas sälja egendom, belåna sig eller sluta skicka sina barn till skolan. Därför kan en extra inkomst eller ett litet sparande göra stor skillnad. Utan god hälsa kan vi inte utrota fattigdom. Därmed går fattigdomsbekämpning genom jobbskapande och god hälsa hand in hand.

Välkomna att höra mer om hur Hand in Hand arbetar kring dessa teman!

Arrangör(er)

Hand in Hand Sweden

Taggar

Agenda 2030
Arbete
Ekonomi
Fattigdom
Fysisk hälsa
Genus
Hållbarhet
Jämlik hälsa
Jämställdhet
Sjukvård
SRHR

Form

Miniseminarium

Prioriterade målgrupper

Gymnasieelever
Studenter vid högskola/universitet
Civilsamhälle
Intresserad allmänhet
Näringsliv
Media

Språk

Svenska

Teckenspråkstolkning

Nej/No

Föreläsare

Sara Almström Föreläsare