Huvudbild för Mänskliga Rättighetsdagarna 2019
Profilbild för 67. Av vem skyddas barn?

67. Av vem skyddas barn? Har passerat

Fredag 15 november 2019 13:00 - 14:00 Verdefoajén

Moderator: Ulrika Wernesjö
Paneldeltagare: Anna Lundberg, Johanna Sköld, Jonathan Josefsson, Maline Holmlund, Sofia Häyhtiö

Vem är barn, och hur skyddas barn – bedömningar och gränsdragningar i en tid när barnkonventionen blir lag? Ett barn är enligt barnkonventionen varje människa under 18 års ålder om inte barnet blir myndigt tidigare enligt den lag som gäller för barnet. Den gränsdragning som följer med denna definition av barn kan ha stor betydelse. Ett exempel på när 18-års ålders kan vara helt avgörande är den svenska asylprocessen, genom att betydande förändringar inträder både i mottagandet och i prövningen av en persons skyddsskäl. Men även före 18-årsdagen kan barns ålder ha en avsevärd betydelse, och i vissa sammanhang även efter att en person fyllt 18. Och även om åldern 18 år som juridisk, social, kulturell och politisk gräns mellan barn och vuxna idag är väl etablerad så har gränserna för barndom ur historiskt perspektiv skiftat betydligt exempelvis vad gäller myndighetsålder, rösträttsålder, arbetsför ålder och straffålder.

I detta panelsamtal problematiserar vi synen på barns ålder i olika sammanhang. Vi ger ett historiskt perspektiv och ett internationellt perspektiv med fokus på barnkonventionen, och reflekterar över ålderns betydelse i asylprocessen och i olika institutionella sammanhang där barn vistas inlåsta som karakteriseras av en begränsad extern insyn. Vi reflekterar även kring hur skydd av barn kan bli problematiskt och undergräva barns rättigheter i praktiken och hindra barn och unga att själva agera för att stärka sina rättigheter. Till exempel i samband med statligt omhändertagande av barn, när barn förväntas gå i skolan istället för att strejka på gator och torg, eller när ett barnperspektiv används för att legitimera utvisningar ochprojekt som främjar samverkan kring deportation av ensamkommande barn. I dessa exempel så skrivs barnkonventionen och barnets bästa fram på ett sätt framställer ensamkommande barn som mer utsatta i svensk asylprocess än vid ett återvändande. Dessa problembeskrivningar legitimerar omhändertagande av barn, men också samverkan kring inlåsning och deportation. Samverkan kring återvändandearbete framställs i dessa projekt som i enlighet med barnets bästa. 

Deltagare

Ulrika Wernesjö Moderator

o   Historiska tidsperioder (Johanna Sköld)

o   Barnkonventionen, barnets bästa och återvändande (Anna Lundberg och Maline Holmlund)

o   Asylprocesser (Jonathan Josefsson)

o   När barn och vuxna byter plats! Att arbeta praktiskt med barn och unga i fängsligt förvar (Sofia Häyhtiö)

Arrangör(er)

Linköpings Universitet

Taggar

Barn
Delaktighet
Fysisk hälsa
Psykisk hälsa

Form

Seminarium

Prioriterade målgrupper

Studenter vid högskola/universitet
Forskare
Civilsamhälle
Tjänstepersoner vid kommun
Tjänstepersoner vid landsting/region
Tjänstepersoner vid statliga myndigheter/departement

Språk

Svenska

Teckenspråkstolkning

Nej/No

Föreläsare

Ulrika Wernesjö Moderator

Linköpings universitet, Institutionen för samhälls- och välfärdsstudier

Jag undervisar framförallt om barn och ungas livsvillkor, den sociala barnavården, sociologisk och socialpsykologisk teori, migration, socialpolitik och kvalitativ forskningsmetod.

Anna Lundberg Paneldeltagare

Min forskning handlar om rättsliga regleringar på migrationsområdet och deras implementering i välfärdsstaten, och om lokala initiativ för mänskliga rättigheter i ett sammanhang av irreguljär migration.

Johanna Sköld Paneldeltagare

I min forskning fokuseras kopplingen mellan barn och ekonomi i ett historiskt perspektiv. Jag är intresserad av hur samhällsvården för barn har utformats, förändrats och påverkat barn. för att analysera detta är genus, generation, etnicitet, klass och äktenskaplig börd viktiga komponenter.

Jonathan Josefsson Paneldeltagare

Linköpings universitet

Min forskning och undervisning kretsar på olika sätt kring barn, politik och medborgarskap. För närvarande driver jag forskningsprojekt om asylsökande barns rättigheter och barn och ungas medborgarskap i samtida demokratier.

Maline Holmlund Paneldeltagare

Jag är doktorand i socialt arbete på Linköpings Universitet. Min avhandling handlar om styrningen av det svenska sociala arbetet och rörliga barn i spänningen mellan migrationskontroll och barnets bästa.

Sofia Häyhtiö Paneldeltagare

Jag har en master i fri konst och arbetar i Asylkommissionen vid Linköpings universitet samt för FARR som är en paraplyorganisation för individer och grupper som arbetar för att stärka rätten till asyl i Sverige och Europa. Sedan 15 år tillbaka är jag aktiv i nätverket Ingen människa är illegal.