Huvudbild för Mänskliga Rättighetsdagarna 2019
Profilbild för 27. Lägesbilder om mänskliga rättigheter

27. Lägesbilder om mänskliga rättigheter Har passerat

Torsdag 14 november 2019 15:00 - 16:00 Verdefoajén

REGIONALA LÄGESBILDER OM SVENSK KONVENTIONSEFTERLEVNAD

Länsstyrelsernas har regeringens uppdrag att sammanställa regionala lägesbilder och bidra till kunskapsspridning om svensk konventionsefterlevnad. I det arbetet ska Sveriges internationella åtaganden och rekommendationer från FN:s granskningskommittéer vara en vägledande utgångspunkt. 

I mitten av september lanseras en uppföljning på pilotstudien På tal om mänskliga rättigheter, som presenterades 2017. Uppföljningen presenterar och analyserar cirka 15 övergripande effektindikatorer med indelningsgrunderna kön, ålder och ursprungsregion. Indikatorerna täcker 10 års utveckling och kan användas för att analysera behov av regionala och lokala insatser på områden som FN:s granskningsorgan uppmärksammat i sina rapporter om svensk konventionsefterlevnad.

De 15 indikatorerna är i sin tur ett urval av en större databas av insamlad statistik om människorättstrender i Sveriges län. En del av databasen innehåller tidigare opublicerad statistik, då den är specialbeställd från SCB, Socialstyrelsen och Brå. Hela databasen kommer göras tillgänglig i en digital söktjänst, kopplad till lansstyrelsen.se. Siktet för söktjänsten är inställt på november månad.

Arrangör(er)

Länsstyrelserna

Taggar

Agenda 2030
Delaktighet
Jämlik hälsa
Klimat
Miljö

Form

Seminarium

Prioriterade målgrupper

Tjänstepersoner vid kommun
Tjänstepersoner vid landsting/region
Tjänstepersoner vid statliga myndigheter/departement
Förtroendevalda
Intresserad allmänhet

Språk

Svenska

Teckenspråkstolkning

Ja/Yes