Huvudbild för Mänskliga Rättighetsdagarna 2019
Profilbild för 44. Universal health coverage och mänskliga rättigheter

44. Universal health coverage och mänskliga rättigheter Har passerat

Fredag 15 november 2019 09:00 - 10:00 Operan

Föreläsare: Charlotta Göller, Johan Dahlstrand
Moderator: Göran Tomson
Paneldeltagare: Gunilla Backman, Iréne Nilsson Carlsson, Katarina Carlzén

Den 23 september i år håller FN ett högnivåmöte om UHC i New York, där målet är att alla ska ha tillgång till god hälsa. Perspektivet är de globala målen 2030 som helhet, där ambitionen är att alla ska få ta del av global utveckling, och specifikt delmål 3.8: ”Achieve universal health coverage, including financial risk protection, access to quality essential health-care services and access to safe, effective, quality and affordable essential medicines and vaccines for all”. Detta har fått allt mer fokus på allt fler arenor globalt, inte minst i låg- och medelinkomstländer där de största bristerna inom UHC finns. I början av 2020 är har även Prince Mahidol Award Conference (PMAC) i Bangkok temat UHC.


Så hur förhåller sig den svenska verkligheten till UHC? Är det bara en fråga för låginkomstländer och lägre medelinkomstländer? Och finns det paradoxer när det gäller tillgången till god hälsa lokalt i olika kontexter?


Fokus för detta seminarium är aktörerna, i en berättelse där vi behöver arbeta över samhällets sektorer lokalt för att på allvar få till stånd UHC. Och hur lätt det är att relatera till UHC som en fråga för sjukvårdssektorn endast, och glömma preventionsarbete och hälsofrämjande insatser som behöver sektorsövergripande insatser i lokalsamhället, där vi hjälps åt tillsammans. Rätten till hälsa är en mänsklig rättighet som ofta reduceras till en fråga om resurser, snarare än en fråga om rättigheter. OECD rapporterar att endast 2,8% av hälsosektorns kostnader läggs på preventionsarbete. Hur ska det fungera i ett Sverige där den arbetande delen av befolkningen kommer att minska? Vad kan Sverige lära av sina samarbetsländer när det gäller preventionsarbete och hälsofrämjande, men även andra länder, som kanske inte nödvändigtvis ens har formell UHC?


Vad bromsar utvecklingen av UHC? Hur ser det ut med korruption, brist på resurser, jämlikhet och jämställdhet i olika kontexter?


Dessa frågor och andra kommer att diskuteras under en timmes presentationer och paneldebatt, med målet att väcka tanken vad som idag sker i Sverige, och vad som krävs för upprätthållande av UHC. Exempel på UHC från andra länder, från olika lokala kontexter, kommer att presenteras. Det inkluderar data och statistik runt hur väl länder uppnår SDG 3.8.


Seminariet kommer att skrivtolkas.

Arrangör(er)

Fonden för Mänskliga Rättigheter och SIGHT (Swedish Institute for Global Health Transformation)

Taggar

Agenda 2030
Diskriminering
Etniska minoriteter
Fattigdom
Folkhälsa
Fysisk hälsa
Hållbarhet
Inkludering
Jämlik hälsa
Metoder och verktyg
Normer
Segregation
Social hälsa
Tillgänglighet

Form

Seminarium

Prioriterade målgrupper

Civilsamhälle
Tjänstepersoner vid kommun
Tjänstepersoner vid landsting/region
Tjänstepersoner vid statliga myndigheter/departement

Språk

Svenska

Teckenspråkstolkning

Nej/No

Föreläsare

Charlotta Göller Föreläsare

Fonden för mänskliga rättigheter

Johan Dahlstrand Föreläsare

SIGHT

Göran Tomson Moderator

SIGHT

Gunilla Backman Paneldeltagare

Sida

Profilbild för Iréne Nilsson Carlsson

Iréne Nilsson Carlsson Paneldeltagare

Katarina Carlzén Paneldeltagare

Länsstyrelsen Skåne