Huvudbild för Mänskliga Rättighetsdagarna 2019

Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter för alla Har passerat

Torsdag 14 november 2019 16:30 - 17:00 Stora scen

Föreläsare: Cecilia Fredlund, Roger Petersson, Sari Asa Nikolaisen, Sari Asa Nikolaisen

Sexuell och reproduktiv hälsa är ett tillstånd av fysiskt, känslomässigt, psykiskt och socialt välbefinnande i förhållande till alla aspekter av sexualitet och reproduktion, och inte bara avsaknad av sjukdom, dysfunktion eller skada. Därför bör ett positivt förhållningssätt till sexualitet och reproduktion bekräfta den roll som njutbara sexuella relationer, tillit och kommunikation spelar för självkänslan och det allmänna välbefinnandet. Alla människor har rätt att fatta beslut om sina egna kroppar och ha tillgång till hälso- och sjukvård och andra hälsofrämjande insatser som stödjer den rätten. På seminariet presentar Region Östergötland sitt arbete med
 sexuell hälsa, vilket är ett regionsövergripande uppdrag som styrs av överenskommelsen mellan Hälso- och sjukvårdsnämnden och Centrum för verksamhetsstöd och utveckling (CVU). Uppdraget bärs av området Verksamhetsutveckling vård och hälsa (VVH). Det övergripande målet för uppdraget är att verka för en god sexuell hälsa genom hela livet”.

Seminariet innehåller tre delar inom området.

Cecilia Fredlund, ST läkare som i januari i år disputerade vid Linköpingsuniversitet med avhandlingen ”Adolescents Selling Sex and Sex as Self-Injury” berättar kort om sin forskning som handlar om förekomsten av sexuella övergrepp, sexuell exploatering och sex som självskada i Sverige. Avhandlingen är den första vetenskapliga studien som slår fast sambandet mellan sex och självskadebeteende. Hennes resultat visar att cirka 1,5 procent av dagens gymnasieungdomar sålt sex och att det finns olika orsaker till varför de gör det.

Roger Petersson, kurator på Ungdomsmottagningen i Linköping. Han finns också med i Nationellt centrum för Könsdysforisk vård och hälsa. Roger Pettersson kommer att berätta om sitt arbete och vikten av, utifrån de mänskliga rättigheterna, att ungdomarna får vara sig själva och ha sin egen identitet. 

Sari Asa Nikolaisen, samordnare sexuell-reproduktiv hälsa, CVU, berättar om Region Östergötlands arbete med HBTQ-certifiering av verksamheter.


Arrangör(er)

Region Östergötland

Taggar

Agenda 2030
Diskriminering
Delaktighet
Hbtqia+
Identitet
Inkludering
Jämlik hälsa
Kön
Metoder och verktyg
Normer
Psykisk hälsa
Tillgänglighet
Trygghet

Form

Miniseminarium

Prioriterade målgrupper

Gymnasieelever
Lärare och pedagoger
Studenter vid högskola/universitet
Forskare
Civilsamhälle
Tjänstepersoner vid kommun
Tjänstepersoner vid landsting/region
Tjänstepersoner vid statliga myndigheter/departement
Förtroendevalda
Media

Språk

Svenska

Teckenspråkstolkning

Ja/Yes

Föreläsare

Cecilia Fredlund Föreläsare

Roger Petersson Föreläsare

Sari Asa Nikolaisen Föreläsare

Region Östergötland

Sari Asa Nikolaisen Föreläsare