Huvudbild för Mänskliga Rättighetsdagarna 2019

38. Rätt till hälsa för ensamkommande barn–en forskningsöversikt Har passerat

Torsdag 14 november 2019 16:30 - 17:30 Sonaten

Talare: Henry Ascher, Omid Mahmoudi, Titti Mattsson, Åsa Backlund

Gemensamt för ensamkommande barn och unga är att de har separerats från sina föräldrar och befinner sig i ett främmande land. De har i olika grad upplevt förluster och traumatiska erfarenheter, ofta både före och under flykten. Mottagandet i Sverige är komplext, bland annat avseende antalet aktörer och olika lagstiftningar.

Seminariet redovisar den första systematiska sammanställningen av forskning om upplevelser och insatser för ensamkommande barn och unga och innefattar viktiga bestämningsfaktorer för hälsa. Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, SBU, har gjort en systematisk litteraturöversikt om a) vetenskapligt dokumenterade effekter av olika stödjande insatser från socialtjänst, hälso- och sjukvård samt skola; b) forskning som belyser ensamkommande barns och ungas upplevelser och erfarenheter av vad som främjar och hämmar en positiv utveckling i det nya landet. Dessutom diskuteras samhällets arbete med ensamkommande barn och unga upp till 18 år utifrån rättighetsaspekter.

Vi fann ingen kontrollerad studie om effekt som kunde inkluderas men 29 artiklar om studier med kvalitativ design.Genom den kvalitativa syntesen har ensamkommande barn och unga kommit till tals, en rättighet enligt FN:s Barnkonvention. Deras röster ger en viktig bild av vad de anser gynnar respektive missgynnar deras rätt till hälsa. Den kunskapen är särskilt angelägen i avsaknad av kontrollerade studier som utvärderar effekter och ger även viss vägledning om hur samhällets stöd till den heterogena gruppen av ensamkommande barn och unga kan utformas, i enlighet med deras rättigheter i Barnkonventionen.

I seminariet redovisas forskningsöversikten och den kommenteras av Ensamkommandes Förbund.

Arrangör(er)

SBU

Taggar

Asylfrågor
Barn
Delaktighet
Ensamkommande
Etik & moral
Folkhälsa
Fysisk hälsa
Omsorg
Inkludering
Integration
Migration
Psykisk hälsa
Posttraumatisk stress
Sjukvård
Själslig/existentiell hälsa
Social hälsa
Tillit
Trygghet
Ungdomar

Form

Seminarium

Prioriterade målgrupper

Lärare och pedagoger
Studenter vid högskola/universitet
Forskare
Civilsamhälle
Tjänstepersoner vid kommun
Tjänstepersoner vid landsting/region
Tjänstepersoner vid statliga myndigheter/departement
Förtroendevalda
Intresserad allmänhet
Media

Språk

Svenska

Teckenspråkstolkning

Ja/Yes

Föreläsare

Henry Ascher Talare

Omid Mahmoudi Talare

Titti Mattsson Talare

Lunds universitet

professor, Juridiska fakulteten, Lunds universitet

Åsa Backlund Talare

Stockholms universitet

Filosofie doktor i socialt arbete samt universitetslektor med inriktning mot barn och unga, Institutionen för soci­ alt arbete, Stockholms universitet