Huvudbild för Mänskliga Rättighetsdagarna 2019
Profilbild för 93. Folkbilda om folkhälsa! Så slår vi hål på hälsomyter och når utsatta grupper

93. Folkbilda om folkhälsa! Så slår vi hål på hälsomyter och når utsatta grupper Har passerat

Lördag 16 november 2019 14:30 - 15:30 Musikalen

Moderator: Zainab Marrakchi
Paneldeltagare: Katrin Ceesay, Lina Afvander

Bland flera grupper, ex. nyanlända och asylsökande, är psykisk ohälsa kopplat till skam och tilltron till traditionell vård är liten. Samtidigt handlar det om en grupp som kan vara extra utsatt för psykiska trauman och erfarenheter av konflikt och flykt. 

Varför ser det ut på detta sätt och hur kan vi nå dessa grupper? Ett lösningsfokuserat seminarium där vi lyfter positiva exempel där folkbildning använts för att slå hål på myter och göra tillgången till hälsa mer inkluderande, jämlik och demokratisk. 

Katrin Ceesay är utvecklingsledare för mänskliga rättigheter och dialog i Angered stadsdelsförvaltning. Hon har tidigare arbetat på Migrationsverket som handläggare samt varit projektledare för projektet Framm som hade fokus på mångfald och utbildning inom mänskliga rättigheter i Mölndals kommun. Under seminariet kommer Katrin att berätta om en medborgarpanel om psykisk hälsa som hon hållit i, samt om en förebyggande folkhälsoinsats med fokus på samtalsgrupper för unga killar och män.

Lina Afvander är projektledare för sexualundervisning på lättare svenska på RFSU Göteborg. Hon har stor erfarenhet av folkbildningsfrågor och har bland annat genomfört en förstudie om folkbildningens möjligheter för Sexuell och Reproduktiv hälsa och rättigheter 2017.


Arrangör(er)

Ibn Rushd Studieförbund

Taggar

Delaktighet
Ensamkommande
Etniska minoriteter
Folkhälsa
Inkludering
Jämlik hälsa
Psykisk hälsa
Sjukvård
Social hälsa
Tillit
Tillgänglighet

Form

Seminarium

Prioriterade målgrupper

Lärare och pedagoger
Forskare
Civilsamhälle
Förtroendevalda
Intresserad allmänhet

Språk

Svenska

Teckenspråkstolkning

Ja/Yes

Föreläsare

Zainab Marrakchi Moderator

Zainab Marrakchi är ordförande i Muslimska kvinnoföreningen i Sverige och vice ordförande i studieförbundet Ibn Rushd. Om dagarna arbetar hon som gymnasielärare och på fritiden är hon en uppskattad folkbildare med stort engagemang för jämställdhet, antirasism och religionsfrihet.

Katrin Ceesay Paneldeltagare

Katrin Ceesay är utvecklingsledare för mänskliga rättigheter och dialog i Angered stadsdelsförvaltning. Hon har tidigare arbetat på Migrationsverket som handläggare samt varit projektledare för projektet Framm som hade fokus på mångfald och utbildning inom mänskliga rättigheter i Mölndals kommun.

Lina Afvander Paneldeltagare

Lina Afvander jobbar med sexualupplysning på RFSU Göteborg. Hon har stor erfarenhet av folkbildningsfrågor och har bland annat genomfört en förstudie om folkbildningens möjligheter för Sexuell och Reproduktiv hälsa och rättigheter 2017.