Huvudbild för Mänskliga Rättighetsdagarna 2019

28. Nytt forsknings- och utvecklingsprogram med fokus på rätten till bästa möjliga psykiska hälsa Har passerat

Torsdag 14 november 2019 15:00 - 16:00 Sonaten

Föreläsare: Elisabeth Abiri, Lejla Mundzic, Petra Lindroos Jonasson, Tristan Troby

Under 2019 genomför det fristående forskningsinstitutet Emerga Institute ett forsknings- och utvecklingsprogram för att utveckla arbetet med rätten till bästa möjliga psykiska hälsa i Västra Götalandsregionen. Medverkar gör chefer och medarbetare från enheten för samhällsarbete i Mölndals stad, Samordningsförbundet Insjöriket samt Suicidprevention i Väst. Det övergripande syftet med FoU-programmet är att bidra med ny kompetens kring hur verksamheterna kan utveckla sitt arbete med mänskliga rättigheter, och framförallt rätten till hälsa. Utgångspunkten är att koppla ihop och utveckla verksamheternas befintliga arbete med Agenda 2030 och målen som rör god hälsa och välbefinnande, jämställdhet och minskad ojämlikhet.

Ansvarig processledare är Lejla Mundzic, VD på Emerga Institute. Rättighetsbaserad tjänstedesign används som metod i syfte att utveckla verksamheternas praktiska arbete med rättighetsprinciperna jämlikhet, delaktighet/inkludering, transparens och ansvarstagande för att i större utsträckning införliva målgruppens rättigheter. Forskningsprocessen leds av Elisabeth Abiri, fil.dr. och senior advisor på Emerga Institute, och bygger på samverkan mellan forskare och praktiker. Det centrala målet med forskningsprocessen är att Emerga Institute tillsammans med de medverkande verksamheterna skapar nya mål och tillvägagångssätt i syfte att utveckla och förbättra verksamheternas arbete med att förverkliga rätten till bästa möjliga psykiska hälsa. Både forsknings- och utvecklingsprocessen dokumenteras i syfte att sprida kunskaper och erfarenheter från programmet till andra kommuner, Länsstyrelsen, Västra Götalandsregionen samt frivilligsektor via seminarier, artiklar och rapporter. Emerga Institute sammanställer en slutrapport som färdigställs i samband med programmets avslutande 2019.

På seminariet medverkar Elisabeth Abiri tillsammans med Lejla Mundzic från Emerga samt de medverkande verksamheternas projektledare Petra Linderoos-Jonasson från Enheten för Samhällsarbete i Mölndal och Tristan Torby från Samordningsförbundet Insjöriket. Tillsammans berättar de om arbetet under året, och delar med sig av framgångsfaktorer och utmaningar med FoU-programmet.

Arrangör(er)

Emerga Institute

Taggar

Agenda 2030
Delaktighet
Inkludering
Jämlik hälsa
Psykisk hälsa

Form

Seminarium

Prioriterade målgrupper

Civilsamhälle
Tjänstepersoner vid kommun
Tjänstepersoner vid landsting/region
Förtroendevalda

Språk

Svenska

Teckenspråkstolkning

Ja/Yes

Föreläsare

Elisabeth Abiri Föreläsare

Lejla Mundzic Föreläsare

Emerga

Chef för samhällsenheten i Mölndals Stad

Petra Lindroos Jonasson Föreläsare

Tristan Troby Föreläsare

Samordningsförbundet Insjöriket

Chef för Suicidprevention väst