Huvudbild för Mänskliga Rättighetsdagarna 2019
Profilbild för 90. Hur inskränks rätten till hälsa av ofrivillig migration?

90. Hur inskränks rätten till hälsa av ofrivillig migration? Har passerat

Lördag 16 november 2019 13:00 - 14:00 Spegelsalen

Föreläsare: Ahmad Alkhatib, Caroline Lindström, Mohammad Elsharafi, Parvaneh Fatemeh Hajilou

Hör Hjärnkollambassadörerna Parvaneh och Ahmad berätta om sina egna erfarenheter av flykt och hur det påverkat deras psykiska hälsa. Medverkar gör också hälsokommunikatören Mohammad Elsharafi från Transkulturellt centrum som beskriver på vilket sätt stigma kring psykisk ohälsa fortfarande är det största hindret för många nyanlända flyktingar att söka hjälp och komma in i samhället - samt hur man på samhällsnivå kan bemöta detta. Välkommen till detta seminarium som handlar om hur rätten till hälsa kan inskränkas av de konsekvenser som följer av ofrivillig migration. 

I centrum för Hjärnkolls Arvsfondsprojekt ”Den egna berättelsen – om psykisk ohälsa och migration” står den personliga berättelsen. Möt två av våra ambassadörer som berättar om trauman, identitetsförlust och utanförskap. Vi får ta del av deras erfarenheter av att fly till Sverige och vad de använt för strategier för att må bättre. 

Vad innebär det för en individs hälsa att lämna hem, arbete och familj bakom sig och börja om sitt liv? Hur påverkas den psykiska hälsan av väntan på uppehållstillstånd? Hur kan etableringsprocessen påverka en persons möjlighet att ta del av samhällets stöd och resurser? Hur kan den psykiska hälsan förbättras bland personer som har flytt eller migrerat till Sverige? Maktstrukturer kopplade till ekonomi, klass, sexualitet och ålder kommer också att beröras. 

Migration är en riskfaktor för att utveckla psykisk ohälsa och många som kommer till Sverige bär på trauman som påverkar individens hälsa och vardag. Dessutom kan den nya tillvaron innebära en rad psykosociala utmaningar som i olika grad påverkar hälsan. 

Målet med ”Den egna berättelsen – om psykisk ohälsa och migration” är att öka öppenheten och kunskapen om psykisk ohälsa samt öka förståelsen för hur migration kan påverka just den. Ambassadörerna utbildar och informerar så väl personer med egen erfarenhet av psykisk ohälsa och migration som personer som i sitt yrke möter målgruppen.

Arrangör(er)

Riksförbundet Hjärnkoll

Taggar

Asylfrågor
Delaktighet
Integration
Migration
Psykisk hälsa

Form

Seminarium

Prioriterade målgrupper

Tjänstepersoner vid kommun
Tjänstepersoner vid landsting/region
Tjänstepersoner vid statliga myndigheter/departement

Språk

Svenska

Teckenspråkstolkning

Nej/No

Föreläsare

Ahmad Alkhatib Föreläsare

Caroline Lindström Föreläsare

Mohammad Elsharafi Föreläsare

Parvaneh Fatemeh Hajilou Föreläsare