Huvudbild för Mänskliga Rättighetsdagarna 2019
Profilbild för 75. Utifrån mitt perspektiv! Barns, ungas och patienters perspektiv på frågor om asyl, psykisk (o)hälsa och kränkningar i vården.

75. Utifrån mitt perspektiv! Barns, ungas och patienters perspektiv på frågor om asyl, psykisk (o)hälsa och kränkningar i vården. Har passerat

Fredag 15 november 2019 14:30 - 16:00 Spegelsalen

Föreläsare: Anette Wickström, Jelmer Brüggemann, Jonathan Josefsson
Moderator: Silje Lundgren
Paneldeltagare: Benjamin Fayzi, Nero F Enquist, Therese Björnstam

Under det här seminariet presenteras ny och pågående forskning utifrån de berördas perspektiv. Hur genomförs sådan forskning och vilka är resultaten? Forskare från Linköpings universitets tvärvetenskapliga institution Tema presenterar sin forskning om barn och unga i asylprocesser, hur ungdomar tolkar frågor i studier som syftar till att undersöka psykisk ohälsa och kränkningar mot patienter i vården.

Forskningen sker i samverkan med berörda, som har bjudits in att delta i seminariet. 

Seminariet inleds med korta presentationer av samtliga paneldeltagare, därefter leder moderatorn en diskussion där vi fokuserar på ”rätten till hälsa”: Hur kan forskningsresultat användas i praktiken? Vilka etiska aspekter finns? Hur tas resultaten emot av berörda? Vilka lärdomar kan vi dra av dessa erfarenheter av samverkan mellan forskare och berörda?

Seminariet ägnar en stor del av tiden till frågor från publiken. Välkommen att träffa forskare och diskutera dessa frågor!

Paneldeltagare: 

Jelmer Brüggemann, universitetslektor: Patienter som upplever kränkningar inom vården har varit ett område som både patienterna själva och vårdpersonalen tyckt varit svårt att hantera och arbeta med. Den här forskningen visar på hur personal kan utveckla sin kunskap och kompetens och hur ledarskapet inom vården kan fokusera på att stödja personal i förebyggande arbete och tillhandahålla verktyg för att bemöta patienter i situationer där kränkningar förekommit.

Jonathan Josefsson, postdoktor: Asylsökande barn och unga använder idag olika politiska repertoarer och strategier i anti-deportationskampanjer för rätten att få stanna. Rätten att få stanna är grundläggande för att kunna säkerställa tillgången till andra rättigheter så som hälsa, säkerhet, utbildning osv. Som forskning och erfarenheter med tydlighet visat så har den alltmer restriktiva migrationspolitiken och rättsosäkra läget för asylsökande barn och unga medfört ökad ohälsa för gruppen. Men till skillnad från politiska och professionella initiativ att erbjuda psykiatriskt stöd till denna grupp, vilket ju också kan vara mycket viktigt för delar av denna grupp, så visar dock barn och ungdomarnas politiska kamp och organisering för rätten att få stanna på en alternativ och mer grundläggande väg för att säkerställa rätten till hälsa.

Benjamin Fayzi är organisatör av sittstrejken "Ung i Sverige".

Nero F Enquist är sedan 2015 samordnare för RFSL Newcomers i Östergötland, del av RFSLs nätverk för och med asylsökande, papperslösa och nyanlända hbtq-personer i Sverige. RFSL Newcomers medlemmar kommer från alla delar av världen och har ofta flytt förföljelse i sitt hemland på grund av sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck.

Anette Wickström, biträdande professor. Att få bukt med den psykiska ohälsan bland unga är en av välfärdens utmaningar. För att lyckas behövs kunskap om vad den rapporterade ohälsan står för. I den här forskningen får unga komma till tals om vad de avser när de i enkäter uppger att de känner sig nedstämda eller har svårt att sova. Resultaten visar att en stor del av den statistik som ligger till grund för rapporter i media inte alltid representerar psykisk ohälsa utan ungdomarnas vardagliga besvär. Detta kan leda till att ungas mående patologiseras och att insatser som ska främja psykisk hälsa riskerar att hamna snett. Ungdomarnas perspektiv pekar på vikten av att utgå ifrån deras erfarenheter; att identifiera de med djupgående problem och att ge stöd i vardagliga frågor som rör skolmiljö, arbetsbelastning, relationer och sociala normer.

Therese Björnstam arbetar som skolpsykolog i Norrköpings kommun. Som en del av sin tjänst har hon under 2018-2019 arbetar riktat med skolans uppdrag kring psykisk hälsa och ohälsa och hur skolan kan arbeta för att motverka psykisk ohälsa och främja psykisk hälsa.


Arrangör(er)

Linköpings universitet, Institutionen för Tema och Forum för genusvetenskap och jämställdhet

Taggar

Barn
Jämlik hälsa
Psykisk hälsa
Sjukvård
Ungdomar

Form

Seminarium

Prioriterade målgrupper

Lärare och pedagoger
Tjänstepersoner vid landsting/region
Tjänstepersoner vid statliga myndigheter/departement

Språk

Svenska

Teckenspråkstolkning

Nej/No

Föreläsare

Anette Wickström Föreläsare

Biträdande professor, Institutionen för Tema

Jelmer Brüggemann Föreläsare

Universitetslektor, Institutionen för Tema

Jonathan Josefsson Föreläsare

Postdoktor, Institutionen för Tema

Silje Lundgren Moderator

Forskningskoordinator och föreståndare för Forum för genusvetenskap och jämställdhet vid Linköpings universitet

Benjamin Fayzi Paneldeltagare

Organisatör av sittstrejken "Ung i Sverige"

Nero F Enquist Paneldeltagare

RFSL Linköping

Nero F Enquist är sedan 2015 samordnare för RFSL Newcomers i Östergötland, del av RFSLs nätverk för och med asylsökande, papperslösa och nyanlända hbtq-personer i Sverige. RFSL Newcomers medlemmar kommer från alla delar av världen och har ofta flytt förföljelse i sitt hemland på grund av sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck. Newcomers skapades som en reaktion på ett behov av aktiviteter, stöd och vägledning då många asylsökande och nyanlända hbtq-personer upplever att de varken får stöd eller information om sina rättigheter vid ankomsten till Sverige. Idag är Newcomers såväl en stödgrupp som en social mötesplats. I Östergötland bedrivs social verksamhet för målgruppen, med en separat verksamhet för ungdomar. Målgruppen har även tillgång till individuella stödsamtal, och när resurser finns ledsagning till myndigheter.

Therese Björnstam Paneldeltagare

Norrköpings kommun

Therese Björnstam arbetar som skolpsykolog i Norrköpings kommun. Som en del av sin tjänst har hon under 2018-2019 arbetar riktat med skolans uppdrag kring psykisk hälsa och ohälsa och hur skolan kan arbeta för att motverka psykisk ohälsa och främja psykisk hälsa.