Huvudbild för Mänskliga Rättighetsdagarna 2019

58. Rätten till hälsa – erfarenheter från Angereds Närsjukhus Har passerat

Fredag 15 november 2019 10:30 - 12:00 Sonaten

Talare: Charlotte Elgh, Henry Ascher, Iman-Zahra Jama, Maria Lind, Maria Magnusson, Morten Kjaerrum

Angereds Närsjukhus (ANS) startade 2008 med uppdraget att motverka den socioekonomiskt betingade ohälsan i nordöstra Göteborg genom att skapa ett specialistsjukhus anpassat till behoven och förutsättningarna i området. Redan tidigt i planeringsarbetet började mänskliga rättigheter användas som ett konkret arbetsverktyg. Exempelvis inbjöds invånare till planeringen av huset och verksamheten och synpunkter dokumenterades och användes. Insatser gjordes för att minska vårdbarriärer och skapa tillit till vården. Ett viktigt led i detta är det folkhälsoarbete som ANS bedriver på arenor utanför sjukhuset. Insatserna har fokus jämlik hälsa och inkluderar systematisk utveckling av rättighetsbaserade arbetssätt. Personalen har samlat in dilemmasituationer som analyserats med rättighetsbaserade verktyg och där resultatet spritts och diskuterats på APT:er. All personal har utbildats om mänskliga rättigheter och ett bra stöd har funnits i Västra Götalandsregionens Avdelning för social hållbarhet. 

På seminariet presenteras olika konkreta tillämpningar av rätten till hälsa och ett rättighetsbaserat arbetssätt som implementerats i den vård och forskning som bedrivs, liksom framgångar och svårigheter och hur rättighetsbaserade verktyg, såsom AAAQ, används som verktyg för att utveckla och utvärdera arbetet och de vinster detta gett. Erfarenheterna från ANS diskuteras, värderas och kommenteras av invånare/patienter. Morten Kjaerum, chef för Raoul Wallenberginstitutet i Lund och tidigare chef för Fundamental Rights Agency i EU, diskuterar arbetet bland annat i ett internationellt perspektiv.

Arrangör(er)

Angereds Närsjukhus

Taggar

Delaktighet
Folkhälsa
Fysisk hälsa
Inkludering
Integration
Jämlik hälsa
Metoder och verktyg
Migration
Sjukvård
Segregation
Social hälsa
Tillit
Tillgänglighet

Form

Seminarium

Prioriterade målgrupper

Forskare
Civilsamhälle
Tjänstepersoner vid kommun
Tjänstepersoner vid landsting/region
Tjänstepersoner vid statliga myndigheter/departement
Förtroendevalda
Intresserad allmänhet
Media

Språk

Svenska

Teckenspråkstolkning

Ja/Yes

Föreläsare

Henry Ascher Talare

Göteborgs Universitet och Angereds Närsjukhus

Maria Lind Talare

Angereds Närsjukhus

Leg. fysioterapeut och MR-mentor vid Angereds Närsjukhus.

Maria Magnusson Talare

Västra Götalandsregionen

Morten Kjaerrum Talare

Raoul Wallenberg Institute of Human Rights and Humanitarian Law

Director of the Raoul Wallenberg Institute of Human Rights and Humanitarian Law and Chair of The Board of the European Council on Refugees and Exiles (ECRE). Previously he was the first Director of the European Union Agency for Fundamental Rights (FRA) and founding Director of the Danish Institute for Human Rights (DIHR).