Huvudbild för Mänskliga Rättighetsdagarna 2019
Profilbild för 86. Tjejers psykiska ohälsa – en konsekvens av killars våld

86. Tjejers psykiska ohälsa – en konsekvens av killars våld Har passerat

Lördag 16 november 2019 11:30 - 12:30 Studion

Talare: Anna Garvander, Julia Engström, Rebecka Andersson, Suada Dani
Moderator: Hanna Nordberg

”Jag har aldrig berättat detta för någon.....jag tror att jag varit med om övergrepp”, så kan en kontakt med Unizons tjej – och ungdomsjourer inledas. Unizons tjej- och ungdomsjourer är Sveriges största aktör för stöd på nätet med över 50 000 stödkontakter varje år. De allra flesta som hör av sig är tjejer under 18 år och de vanligaste frågorna rör sexuella övergrepp och psykisk ohälsa.

Psykisk ohälsa hos barn i åldern 10-17 år har ökat med över 100 procent på tio år. För unga vuxna, 18-24 år, är ökningen närmare 70 procent (Socialstyrelsen 2017). Var tionde ung kvinna i åldersgruppen 18-24 har någon gång tvingats söka hjälp för sitt psykiska mående, motsvarande siffra för unga män i samma åldersgrupp är sju procent. Samtidigt vet vi att drygt var femte elev (21 %) har erfarenhet av övergrepp och det är mer än tre gånger så vanligt att tjejerna har erfarenheter av sexuella övergrepp (29 %) än att killarna hade det (10 %) (Allmänna barnahuset, Dags att prata om det). 

Det är accepterat och vanligt att tala om tjejers psykiska ohälsa, vilket är bra. Men tyvärr stannar analysen ofta där. Allt för sällan görs kopplingen mellan psykisk ohälsa och ojämställdhet och mäns och killars våld mot tjejer. Jourerna ser en tydlig koppling mellan dessa områden och att mäns och killars sexuella övergrepp är ett hinder för tjejers välmående. Att slippa bli utsatt för våld är en mänsklig rättighet.

Välkommen till ett seminarium med panel om hur vi kan förstå psykisk ohälsa så som ätstörningar, stress och depression utifrån en kunskap om våld, makt och kön. Hör representanter från Unizon och deras medlemsföreningar Föreningen Storasyster, Tjejzonen och Tjejjouren.se som drivs tillsammans med Roks lyfta rösterna från de tjejer de möter i sina verksamheter dagligen. 



 

 

 

 

Arrangör(er)

Unizon

Taggar

Barn
Feminism
Psykisk hälsa
Sexuella trakasserier
Ungdomar
Våld

Form

Seminarium

Prioriterade målgrupper

Lärare och pedagoger
Tjänstepersoner vid kommun
Tjänstepersoner vid landsting/region
Tjänstepersoner vid statliga myndigheter/departement
Förtroendevalda

Språk

Svenska

Teckenspråkstolkning

Ja/Yes

Föreläsare

Anna Garvander Talare

Julia Engström Talare

Verksamhetsutvecklare Utåtriktat arbete, Föreningen Storasyster

Rebecka Andersson Talare

Suada Dani Talare

Bemötandeansvarig, Tjejjouren.se

Hanna Nordberg Moderator

Verksamhetsutvecklare, Unizon