Huvudbild för Mänskliga Rättighetsdagarna 2019
Profilbild för Regnbågsbibliotek Västerbotten

Regnbågsbibliotek Västerbotten Har passerat

Torsdag 14 november 2019 16:00 - 16:30 Stora scen

Föreläsare: Christer Edeholt

Alla människor ska inkluderas i alla de mänskliga rättigheter som finns beskrivet i FN:s deklaration. Samtidigt utsätts hbtq-personer för grova hatbrott runt om i världen, som avrättningar, fängelse, tortyr och diskriminering. I vissa delar av världen pågår det rena förintelseprojekt av hbtq-personer, som till exempel i Somalia, Uganda, Afghanistan och Irak. 


I Sverige har Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor i sina undersökningar sett att hbtq-ungdomar är mer utsatta för våld och mår sämre än andra unga. De menar att hälsosituationen för homo- och bisexuella ungdomar samt för unga transpersoner ser dyster ut.


Asylsökande hbtq-personer från länder som Somalia, Afghanistan och Ryssland blir misstrodda av migrationsverket, vilket leder till stor ohälsa och innebär även risk för förföljelse i sina hemländer. Nyanlända personer som kommer från länder där hbtq är tabu saknar oftast både kunskap och ord i ämnet. Världen är en väldigt fientlig plats för väldigt många hbtq-personer och det finns stora kunskapsbrister om hbtq och mänskliga rättigheter.


I Sverige har också hbtq-kulturen länge varit osynliggjord och hbtq-personer har varit osynliggjorda eller negativ uppmärksammade. Även om det inte råder samma tabu runt hbtq-frågor i Sverige nu som förr så är samhället fortfarande väldigt heteronormativt och exkluderar ofta hbtq-personer. 


Regnbågsbibliotek är en satsning som Umeå stadsbibliotek startade med 2012 för att lyfta hbtq-perspektivet och motverka diskriminering och homo-, bi- och transfobi. Satsningen har spritt sig över Sveriges bibliotek och även utomlands. 


Regnbågsbibliotek Västerbotten är en satsning som görs av Regionbibliotek Västerbotten för ökad tillgänglighet och inkludering på länets bibliotek. 



Arrangör(er)

Regionbibliotek Västerbotten

Taggar

Asylfrågor
Diskriminering
Demokrati
Delaktighet
Ensamkommande
Etik & moral
FN
Folkbildning
Folkhälsa
Hbtqia+
Hållbarhet
Identitet
Inkludering
Integration
Jämlik hälsa
Kön
Metoder och verktyg
Minoriteter
Mobbning
Normer
Psykisk hälsa
Själslig/existentiell hälsa
Social hälsa
Tillgänglighet
Trakasserier
Trygghet
Ungdomar

Form

Miniseminarium

Prioriterade målgrupper

Gymnasieelever
Tjänstepersoner vid kommun
Tjänstepersoner vid landsting/region
Media

Språk

Svenska

Teckenspråkstolkning

Ja/Yes

Föreläsare

Profilbild för Christer Edeholt

Christer Edeholt Föreläsare

Regionbibliotek Västerbotten, Region Västerbotten