Huvudbild för Mänskliga Rättighetsdagarna 2019
Profilbild för 40. Romska perspektiv på inkludering och hälsa

40. Romska perspektiv på inkludering och hälsa Har passerat

Torsdag 14 november 2019 16:30 - 17:30 Solot

Föreläsare: Diana Bogelund, Marian Wydow, Mujo Halilovic, Renata Andersen

Den romska minoriteten har under århundraden exkluderats på samhällets alla nivåer, fortfarande väljer många romer att inte vara öppna med sin etnicitet. Studier av bland andra forskaren Michael Marmot visar att brist på erkännande, inflytande och egenmakt kan bidra till sämre hälsa såväl fysiskt som psykiskt, och kan leda till kortare genomsnittlig livslängd. 

Trots att Lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk stipulerar rätten till inflytande och delaktighet för minoriteterna finns fortfarande många hinder inom det offentliga för romskt inflytande i praktiken. Eftersom rätten till inflytande och delaktighet är en av grundförutsättningarna för att övriga rättigheter ska tillgodoses är detta arbete en central MR-fråga i dagens Sverige. 

Romskt informations- och kunskapscenter (RIKC) arbetar som en del av Malmö stad sedan 2009 med dessa frågor, både på strukturell och operativ nivå. En av centrets viktiga funktioner är att skapa och öka tillit mellan den romska minoriteten och majoritetssamhällets institutioner, en del av detta innefattar att centret ingår i Malmö stads offentliga struktur. Det innebär att det finns förutsättningar för kontinuitet, långsiktighet och en tydlig part från vilken den romska minoriteten kan utkräva ansvar gällande de rättigheter de enligt lag har. Utifrån verksamhetens arbete på operativ nivå finns en bred kännedom om romska livsvillkor och hälsosituation. RIKC har bl.a. varit delaktiga i framtagningen av undersökningar och rapporter som gjorts av Statens folkhälsoinstitut (Hur mår Sveriges nationella minoriteter?) och nuvarande Folkhälsomyndigheten (Romska kvinnors och flickors hälso- och livssituation) gällande den romska minoritetens hälsa i Sverige. 

Arrangör(er)

Romskt informations- och kunskapscenter Malmö stad

Taggar

Diskriminering
Delaktighet
Folkhälsa
Nationella minoriteter

Form

Seminarium

Prioriterade målgrupper

Forskare
Tjänstepersoner vid kommun
Tjänstepersoner vid landsting/region

Språk

Svenska

Teckenspråkstolkning

Nej/No

Föreläsare

Diana Bogelund Föreläsare

Marian Wydow Föreläsare

Mujo Halilovic Föreläsare

Renata Andersen Föreläsare