
Stillhet på schemat - varför är det viktigt i skolan?
Tisdag 30 oktober 2018 09:45 - 10:15 Norra scenen
Moderator: Marie Boris Möller
Paneldeltagare: Anne Marie Brodén, Ewa Hildén, Marie Ryd, Tord Hallberg
Hur fungerar vår hjärna? Hur kan ny kunskap om hjärnan komma till nytta i din vardag som pedagog och ledare? Hur skapar vi de bästa förutsättningarna för barns och elevers lärande och utveckling?
Samtal och fakta om hur arbetet med Drömmen om det godas enkla stillhetsmetoder kan minska stress, öka koncentration och lärande samt förbättra arbetsmiljön. Erfarenheter från gymnasieprojektet "Mitt lugn" som under tre år stöttats av Allmänna arvsfonden.
Seminarietyp
Öppen programpunkt
Programform
Samtal
Skolform/målgrupp
Föreläsare
Marie Boris Möller ModeratorUtställare
Drömmen om det goda
Marie Boris-Möller är generalsekreterare för Drömmen om det goda. Tidigare erfarenhet från näringslivs- och kulturverksamhet, bland annat som sponsor- och marknadschef. Lång erfarenhet från ideella sektorn samt medgrundare av Drömmen om det goda.
Anne Marie Brodén Paneldeltagare
Anne Marie Brodén är ordförande för Drömmen om det goda samt ledamot i regeringens Barnrättsdelegation samt ordförande i Allmänna Barnhuset. Tidigare riksdagsledamot 2002-2014 inom socialutskottet, kulturutskottet och finansutskottet. Hon har varit kommunråd för förskolan och skolan samt landstingsråd under 10 år. Ordförande Mindful Nation.
Ewa Hildén Paneldeltagare
Ewa Hildén är beteendevetare med inriktning på ledarskap samt verksam med utbildningsfrågor för gymnasieskolor på Drömmen om det goda.
Marie Ryd Paneldeltagare
Marie Ryd är doktor i medicinska vetenskaper och vetenskapsjournalist med specialistkunskap kring senaste forskningen om hjärnans behov av stillhet.
Tord Hallberg Paneldeltagare
Fd rektor
Drömmen om det goda
Tord Hallberg har under åren 2014-2018 varit rektor och enhetschef på Kungsängsgymnasiet i Sala. Han har medverkat i projektet ”Mitt lugn” och Tord sammanfattar erfarenheterna från detta projekt så här: "Under mina 38 år i skolan har det varit det kraftfullaste verktyg vi haft för att hjälpa elever med välmående och inlärning". Genomgående har hans karriär präglats av stort engagemang för ungdomar inom idrott och skola för och med eleverna i centrum. Många uppdrag har genomförts för att möta den ökade fysiska ohälsan, bland annat ett utvecklingsprojekt tillsammans med landstinget i Uppsala, skolhälsovården, universitetet och läkare på Akademiska sjukhuset. Bland tidigare tjänster kan nämnas: Rektor på Kunskapsgymnasiet i Uppsala, VD för företagshälsovård och vårdcentral. Samt rektor i Sala med en del av tjänsten som utvecklingsledare på grundskolan.