Huvudbild för Veterinärkongressen 2020

Om kongressprogrammet

Årets kongresstema är Hållbarhet. Det Veterinärmedicinska rådet (VMR) tar fram programmet till den årliga Veterinärkongressen för de olika sektionerna. I år har SVF ett helt program för djursjukskötare, som tagits fram i samarbete med SLU. Du har väl inte missat nyheten att det även finns ett helt parallellprogram på Temat Hållbarhet med inspirationsföreläsare och olika block inom aktuella branschfrågor. Ett av blocken handlar om arbetsmiljö eftersom alla som arbetar påverkas av sin arbetsmiljö. Tanken är att dessa föreläsningar kan användas i det systematiska arbetsmiljöarbetet för att skapa en hållbar miljö som är inkluderande. 

Läs mer om de olika programmen nedan. 


Husdjurssymposium, torsdag - lördag

Husdjursprogrammet, idisslare 2020: När paddeln inte tar dig vidare – Ta juverhälsan till nästa nivå som hållbar besättningsveterinär 

En fördjupningskurs i juverhälsa på besättningsnivå, med relevanta kopplingar till forskning och praktisk tillämpning.

Läs mer här.

Grisprogrammet, fredag

Fokus på hälsoarbete för en mer hållbar grisproduktion

I årets grisprogram bjuds deltagarna på en internationell utblick och får handfasta råd när det gäller hälsoarbete i stora besättningar.

Läs mer här.


Smådjurssymposium, fredag - lördag

Temat för årets smådjursprogram blir ett mycket viktigt och aktuellt ämne - nämligen antibiotika.

Programmet kommer ta upp lite välbehövlig repetition om farmakokinetik, spektrum etc., men även det allra senaste gällande resistensläge, vilka antibiotika som kan/ska användas m.m.

Dessutom kommer experter inom olika ämnesområden/organsystem ta upp de senaste rönen och rekommendationerna som gäller inom varje specifikt område. Ett riktigt fullmatat program med andra ord!

Läs mer här.


Hästsymposium, torsdag - lördag

Vi har lyckats få ihop ett spännande program inom en rad olika ämnen. Vad det gäller den hållbara veterinären kommer det finnas föreläsningar om psykisk (o)hälsa hos veterinärer, känslor kring avlivning samt hur man arbetar säkert som hästveterinär. Hur kommunicerar man med klienter och medarbetare på bästa sätt? Hur hanteras konflikter? Hur hittar jag min ”veterinära identitet” - är några frågor som kommer besvaras.

Vad det gäller den hållbara hästen har vi valt ämnen så som det senaste inom forskning på Ekvint Metabolt Syndrom, avel för hållbara hästar, korrigering av benställningsanomalier hos föl samt det senaste inom rörelseasymmetri hos rid- och travhästar.

Vi kommer även presentera resultatet från den enkät som vi skickade ut tidigare som handlade om arbetsmiljö/tillbud och avlivning- missa inte detta!

Du kan delta på allt när det sänds eller i efterhand och sitta på en plats som passar dig!

Läs mer här.


Försöksdjurssymposium, fredag

Hållbar framtid för djur i forskning

Att använda djur i forskning är ofta ifrågasatt och skapar känslor. Årets kongresstema; ”Hållbarhet”, är därför mycket aktuellt inom detta fält och några av de viktigaste uppgifterna vi har är att förklara varför och hur forskningen görs. I Storbritannien har man sedan flera år arbetat med transparens och öppenhet för att öka kunskapen och förståelsen kring arbetet med djur i forskning och vi kommer ha brittiska föreläsare från AstraZeneca och organisationen Understanding Animal Research (UAR) som berättar mera om detta. Att arbeta med 3R är också en mycket viktig del av vägen mot en hållbar framtid och under eftermiddagen kommer vi att fördjupa oss mera i ämnet. Vi tittar på vad 3R  innebär och hur vi ytterligare kan öka 3R-engagementet. 

Vi välkomnar både kollegor som arbetar inom forskningen och övriga kollegor som vill ta tillfället i akt och lära sig mera om hur det går till i delar av processen för att ta fram ny kunskap och nya läkemedel som alla kliniskt aktiva veterinärer dagligen drar nytta av.

Läs mer här.


Symposium Veterinär folkhälsa, onsdag - fredag

Välkomna till årets program för sektionen för veterinär folkhälsa. Titeln för i år är ”Livsmedelsproduktion och smittrisker i ett förändrat klimat”, ett tema som inte kunnat ligga bättre i tiden! 

Ett fokus för årets föreläsningar är hur vi kan producera livsmedel i en tid som präglas av stora förändringar och omställningar. Hur och var produceras hållbara livsmedel och hur rustar vi för att se till att livsmedelsproduktionen fungerar i en kris? 

Vi har även bjudit in en erfaren kriskommunikatör som kommer tala om hur vi bäst kommunicerar i en krissituation, något som känns mer angeläget det här året än någonsin. På årets kongress kommer vi även att fokusera på vad som händer med smittor när klimatet förändras och vi har bjudit in ledande experter på både vektorer och aktuella patogener. 


Djursjukskötarsymposium, fredag - lördag

Hållbarhet inom djuromvårdnad- hur kan det påverka vår vardag? 

Hållbarhet är en självklarhet i dagens samhälle, men det kan vara svårt att definiera hur djursjukskötarens dagliga kliniska arbete genomsyras av ett hållbart tänkande. I programmet för djuromvårdnad presenteras exempel på färska resultat och pågående arbeten med utveckling av djuromvårdnadsområdet. Hållbarhet för djuren, djurägarna och teamet som arbetar på klinikerna kommer att vara i fokus för programmet för djuromvårdnad.


Årets kongresstema är Hållbarhet, alla dagar

VMR (Veterinärmedicinska rådet) gör det vetenskapliga veterinärmedicinska programmet inom respektive sektion. Utöver dem kommer det finnas olika block inom högaktuella ämnen på kongresstemat med inspirerande föreläsare som fått stort genomslag inom just sina områden! Hur ska man hålla som veterinär och vad är egentligen en hållbar arbetsmiljö? 


Hållbar arbetsmiljö

Alla som arbetar påverkas av sin arbetsmiljö och det finns skyldigheter när det gäller arbetsmiljön men också olika möjligheter. Tanken är att dessa föreläsningar kan användas i det systematiska arbetsmiljöarbetet. Över hela världen rapporteras välbefinnandet hos veterinärer som lägre än vad som är acceptabelt och litteraturen om detta är för närvarande begränsad. 

Vinst och personalhälsa - kan vi ha båda? Lyssna på Francesca Browns omfattande forskning som presenterar tre fallstudier som visar veterinärkliniker i Nya Zeeland, som lyckas med att uppnå hög personalnivå samtidigt som de fortfarande uppfyller sina ekonomiska affärsmål.

Bridey White är teknisk chef för Oiled Wildlife Response vid Wildbase, Massey University och fokuserar på att bygga motståndskraft hos djurvårdspersonal genom hantering av medkänslighetströtthet, utbrändhet och andra relaterade problem. Hon kommer föreläsa om vad det kostar att bry sig om och ger dig verktyg för att mildra de negativa effekterna, för att säkerställa goda patientresultat, lägre personalomsättning och en mer motståndskraftig personal.

Kerstin Wentz Fil dr, Överpsykolog Arbets- och Miljömedicin Sahlgrenska Universitetssjukhuset kommer föreläsa om hur obalanserat höga arbetskrav ökar känsligheten för belastning över arbetsdagen, arbetsveckan och över tid.

Anders Hansen, överläkare i psykiatri, berättar om den senaste vetenskapen kring hur träning direkt påverkar hjärnans funktioner och vår hälsa. Anders har skrivit böckerna "Hälsa på recept" och "Hjärnstark". Anders ger konkreta tips på hur du ska röra på dig för att få de positiva effekterna – som är så omfattande att man faktiskt kan kalla dem för en mental uppgradering!


Inkluderande arbetsmiljö

Hur ska man hålla om man inte kan vara sig själv? Hur skapar vi en hållbar arbetsmiljö som är inkluderande? Pom Sandhagen på RFSL har sin grund i genusvetenskap och teater. Pom går och igenom relevanta begrepp som rör normer, normkritik och hbtqi. Ni kommer också lära er om arbetsmiljö utifrån ett hbtqi-perspektiv och Pom ger konkreta tips och idéer för en mer inkluderande arbetsmiljö. 


Bred arbetsmarknad

Veterinärens uppgifter i samhället har förändrats och utvecklats. Efter en avhandling om diabetes hos hund 2009 började veterinär Tove Fall som postdoktor på Karolinska Institutet för att läsa sig mer inom epidemiologi och hur man analyserar ”big data”. Idag leder hon en stor forskargrupp vid Uppsala Universitet och är aktuell under pandemin med innovativa forskningsprojekt som samlar information från mer än 190 000 svenskar. I den här föreläsningen berättar hon om sin elvaåriga resa från SLU rakt in i hetluften i TV och radio på bästa sändningstid och vilka kunskaper och tankesätt från veterinärtiden hon drar nytta av.


Hållbar avel

Hur kommer vi framåt för en hållbar avel? Kanadensiska veterinären Brenda Bonnett har under året utsetts till hedersdoktor vid SLU. Hon kommer integrera frågor om ansvarsfull uppfödning, inköp av hundar och ge er tankeväckande statistik. Jemima Harrison har bland annat producerat dokumentären Pedigree Dogs Exposed och hon kommer ge er en översikt över den senaste brachycephala vetenskapen globalt och de åtgärder som införs i olika länder för att hantera problemen för att förhindra uppfödning av extrema hundar och med en tonvikt på den mycket viktiga roll veterinärer har spelat för att säkra reformen. Sofia Malm, disputerad i husdjursgenetik med fokus på ledhälsa hos hund och numera genetiskt sakkunnig på SKK kommer ge en bred bild av området hållbar avel samt föreläsa om hundrasbegreppet och hur det påverkar avelsarbetet. Helena Frögéli är agronom och arbetar som avelskonsulent helt inriktad på avel för mentalitet. Helena brinner för kunskapen om hundars beteende. Hon är expert på BPH (beteende- och personlighetsbeskrivning hund) och kommer lyfta behovet av att väga in mentaliteten i avelsarbetet för en långsiktigt hållbar avel.


Dagens veterinär och framtidens hållbara animalieproduktion 

Hur ska vi främja djurskydd och välbefinnande för djur inom animalieproduktionen? Paulina Lingers arbetar som Djurhälsoveterinär på Växa och kommer berätta om varför och hur du som veterinär kan göra skillnad i animalieproduktionen. Veterinär Helena Kättström arbetar som avdelningschef hos Växa Sverige och på fritiden är hon bloggare med stövlarna i myllan och med hjärtat på landsbygden. Helena kommer föreläsa om djuretik, moral, vad har du för roll som veterinär och hur det påverkar produktionen och ditt arbete. Oskar Stjärne driver gården Linnekulla lantbruk och har gjort fantastisk resa vad gäller djurhälsa, och han brinner verkligen för att förklara varför man ska arbeta förebyggande istället för att släcka bränder.

Årets huvudtalare är ingen mindre än Johan Rockström, professor i miljövetenskap med tonvikt på vattenresurser och global hållbarhet. Världen år 2020 präglas av ökad turbulens i linje med de varningar vetenskapen givit under lång tid för globala risker i Antropocen. När mänskligheten nu närmar sig irreversibla trösklar för system som styr planetens stabilitet, med risker för säkerhet, hälsa och välfärd, måste strukturella omställningar ske på stor skala. Johan kommer att föreläsa om mänsklighetens stora utmaning: Säkerhet och Hälsa inom Planetens Gränser. Vägen framåt är svår, med fördelen att allt mer belägg visar att hållbarhet är den enda vägen för bra samhällsutveckling. Johan identifierade 2009 nio planetära gränsvärden som inte kan överskridas utan risk för framtiden på jorden. För att ett hållbart fossilfritt lantbruk ska kunna åstadkommas inom 30 år, är Johans budskap att striden mellan det ekologiska och konventionella måste upphöra. Johan Rockström leder ett av världens främsta klimatforskningsinstitut, Potsdaminstitutet i Tyskland och har varit chef för både Stockholm Environment Institute och Stockholm Resilience Centre och har utsetts till ”Sveriges miljömäktigaste person”. 


Klicka här för detaljerat kongressprogram