Hur ska Sveriges bygg- och reparationsberedskap se ut i händelse av krig?
Fredag 24 januari 2025 13:00 - 14:00 Plan 4 (lokal A1)
Föreläsare: Anton Karlsson, Catarina Hedlund, Erik Lagersten, Veronica Sandström
Med anledning av det förändrade säkerhetspolitiska läget i Europa utreder regeringen just nu hur en återupprättad svensk bygg- och reparationsberedskap bör se ut. Förmågan att reparera och återställa förstörd infrastruktur och byggnader är samhällskritisk om Sverige skulle drabbas av krig. Personal, maskiner, material, reservdelar och drivmedel måste säkerställas. ME:s medlemsföretag står för 80 procent av de tunga anläggningsmaskinerna i landet och har därmed viktiga roller i beredskapen.
Med en parallell till kriget i Ukraina ser vi att en hög och god reparationsförmåga spelar stor roll för motståndskraften hos befolkningen. Det beskrivs som en mycket viktig faktor i Ukraina idag. Trots omfattande attacker och förstörelse har landet lyckats väl med att försvara sina anläggningar och upprätthålla försörjningsvägar.
Genom berättelser från krigets Ukraina, förmedlade av journalisten och fotografen Emil Marczak som besökte Kiev i höstas, kommer vi att diskutera de lärdomar vi kan dra för att stärka vår egen beredskap. Hur bör den svenska bygg- och reparationsberedskapen utformas och finansieras?
Föreläsare
Anton Karlsson Föreläsare
Utredare civilt försvar
MSB
Anton Karlsson är utredare på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). På MSB arbetar han med utveckling av försörjningsberedskap och privat-offentlig. Anton är civilekonom och har en bakgrund som managementkonsult i privat sektor.
Erik Lagersten Föreläsare
Särskild utredare beredskap
Region Stockholm
Veronica Sandström Föreläsare
Komunikationschef och ansvarig för branschens beredskapsfrågor
Maskinentreprenörerna