Hur påverkar AI skolans uppdrag att lära ut källkritik? Har passerat
Måndag 25 november 2024 13:00 - 14:00 Skola
Talare: Embla Persson, Kristina Alexanderson, Sevval Karaduman, Tobias Falk
Moderator: Johanna Koljonen
I det här fokuspasset välkomnar vi en ungdomspanel som berättar om sina upplevelser av den digitala vardagen. Vilka digitala källor möter de egentligen? Hur applicerar de sina källkritiska kunskaper på källor som är skapade av AI eller som kommer från influencers eller vänner? Här får du höra elevernas svar.
Därefter pratar vi om hur skapade och konstgjorda källor påverkar skolans uppdrag att stärka elevernas källkritiska förmåga.
Föreläsare
Embla Persson Talare
Ordförande för Sveriges Elevkårer
Embla Persson är ordförande för Sveriges Elevkårer, som varit aktiv i elevrörelsen i snart 10 år.
Sveriges Elevkårer är Sveriges största elev- och ungdomsorganisation som främst arbetar med att göra det möjligt för elever att forma föreningar på sina skolor.
Kristina Alexanderson Talare
Projektledare, Internetstiftelsen
Kristina Alexanderson är ansvarig för skolsatsningarna på Internetstiftelsen. Hon är en av Sveriges ledande experter kring digital kompetens och är en mycket uppskattad föreläsare.
Sevval Karaduman Talare
Vice ordförande, Youth 2023
Seeval Karaduman är vice ordförande och talesperson för Youth 2030. Youth 2030 arbetar för att riva ner hinder mellan unga och makten. Ett arbete för ungt inflytande och delaktighet. Seeval studerar även statsvetenskap på Stockholms universitet.
Tobias Falk Talare
Universitetslektor och programkoordinator för Digitala medier, Stockholms universitet
Tobias har en bakgrund som regissör. Nu arbetar han som lektor på Stockholms Universitet.
Johanna Koljonen Moderator
Författare och programledare
Johanna Koljonen är medieanalytiker, författare och upplevelsedesigner med bakgrund i radio och TV. Hon föreläser internationellt om film- och TV-branschens framtid på basen av den årliga Nostradamus-rapporten hon skriver för Nordic Film Market samt om narrativ deltagardesign för VR, teater och lajv.