Demokratisk styrning i en tid av AI
Måndag 25 november 2024 13:00 - 14:00 AI
Föreläsare: Annakarin Nyberg
Talare: Jan Ljungberg, Malin Rönnblom, Vanja Carlsson
Automatiserat beslutsfattande, offentliga utlåtanden skrivna av ChatGPT och sjukvårdsrådgivning via chattbottar. Antalet exempel på hur offentlig sektor implementerar generativ AI blir bara fler och fler. Samtidigt är organiseringen av det offentliga på många sätt likadan som tidigare.
Hur beroende är offentlig sektor av stora digitala plattformar som tillhandahåller AI-teknologier? Och vilka konsekvenser får det för demokratin? Hur utmanas grundläggande demokratiska värderingar när generativ AI används inom offentlig sektor? Hur ska beslut fattas i framtiden? Behöver vårt demokratiska styrelseskick reformeras? Välkommen till ett fokuspass om generativ AI och demokratisk styrning.
Föreläsare
Annakarin Nyberg Föreläsare
Internetforskare och författare
Annakarin Nyberg är internetforskare, författare, prisbelönt pedagog och affärsutvecklare med en lång erfarenhet. Därutöver modererar hon stora galor och konferenser som till exempel Business Arena Göteborg och STHLM, Social Innovation och Umeågalan.
Jan Ljungberg Talare
Professor i informatik, Göteborgs universitet
Jan Ljungberg är professor i informatik vid Göteborgs universitet och forskar om plattformsekonomi, delningsekonomi och artificiell intelligens. Hans forskning kretsar främst kring möjligheter och utmaningar kopplade till digitaliseringen av samhället.
Malin Rönnblom Talare
Professor i statsvetenskap, Karlstads universitet
Malin Rönnblom är professor i statsvetenskap vid Karlstads universitet och affilierad professor vid Umeå universitet. Hennes forskning centreras kring demokratins utmaningar i termer av bland annat former för offentlig styrning, implementering av AI teknologier i offentlig sektor och processer av avpolitisering och marginalisering.
Vanja Carlsson Talare
Lektor i offentlig förvaltning, Göteborgs universitet
Vanja Carlsson är universitetslektor i offentlig förvaltning vid Förvaltningshögskolan vid Göteborgs universitet. Hennes forskning rör organisering och styrning av offentlig sektor. Ett särskilt fokus ligger på hur införandet av AI-teknologier påverkar den offentliga förvaltningens grundläggande värderingar och principer så som rättssäkerhet, jämlikhet, likabehandling och ansvarsutkrävande.