I statens våld – bedömning av personlig assistans Har passerat
Fredag 16 november 2018 11:00 - 11:30 Stora scen
Moderator: Erika Wermeling
Paneldeltagare: Christine Bylund, Jessica Smaaland
Personlig assistans har funnits i snart 25 år. Det är en unik rättighet som gett många personer med normbrytande funktionalitet möjlighet att leva det liv vi vill.
Men att beviljas personlig assistans har också en baksida, det innebär även att få minsta detalj i sitt liv granskat och bedömt. När du ansöker om personlig assistans blir ditt privatliv en arena för bedömning och åsikter. Biståndsbedömare får plötsligt rätt att komma hem till dig, bedöma ditt liv, klocka dina toalettbesök och måltider.
Eftersom reglerna stramats åt har bedömningarna blivit mer detaljerade. Numera får du assistans för att föra en sked till din mun, men inte att laga och dela maten. Du kan få hjälp med att ta på dig dina hudnära kläder men inte ytterkläder etc. Lever du tillsammans med en annan person så bedöms det att hen ska ta hand om dig, era gemensamma barn och ert hem. Du tvingas med andra ord in i en ojämnställd relation.
Lyssna på ett samtal om vad bedömningen för att få personlig assistans gör med människor. Om hur en tvingas gå med på att få sin integritet kränkt och hur maktförhållandet i ens relationer förändras när en behöver få tillgång till sina statliga rättigheter.
Arrangör(er)
STIL - Stiftarna av Independent Living i Sverige
Taggar
Den egna kroppen
Brott mot mänskligheten
Funkofobi
Mänskliga rättigheter
Statligt våld
Form
Miniseminarium
Prioriterade målgrupper
Tjänstepersoner vid statliga myndigheter/departement
Förtroendevalda
Intresserad allmänhet
Språk
Svenska
Föreläsare
Erika Wermeling Moderator
Christine Bylund Paneldeltagare
Jessica Smaaland Paneldeltagare