Huvudbild för Mänskliga Rättighetsdagarna i Göteborg
Profilbild för Kvinnlig representation och demokratins utmaningar

Kvinnlig representation och demokratins utmaningar Har passerat

Måndag 6 december 2021 17:30 - 18:30 Kongresshallen

Moderator: Anna Wigenmark
Paneldeltagare: Barbro Westerholm, Teysir Subhi

I år firar vi 100 år av demokrati med anledning av att lika och allmän rösträtt infördes i september 1921. Vid valet 1921 blev också kvinnor för första gången valbara till riksdagen - då första och andra kammaren. Men det skulle dröja mer än 70 år innan könsfördelningen blev någorlunda jämn.

Hur ser det ut idag? Med fem, kanske snart sex kvinnliga partiledare bland riksdagspartierna, är kanske kampen vunnen? Hur viktig är representation och vilka grupper saknar representation idag? Med ett minskat demokratiskt utrymme generellt - hur ser framtiden ut, finns det ett hot mot demokratin - och mot kvinnligt deltagande i politiken?

Arrangör(er)

Föreningen Ordfront och Mänskliga Rättighetsdagarna

Form

Seminarium

Språk

Svenska

Tolkningsalternativ

Teckenspråkstolkas

Ämnestaggar

Jämställdhet

Föreläsare

Anna Wigenmark Moderator

Barbro Westerholm Paneldeltagare

Riksdagen

Riksdagsledamot, ämbetsman, läkare, forskare och ledamot i RFSU:s förbundsstyrelse. Barbro Westerholm har varit riksdagsledamot för Liberalerna sedan år 1988 och är närvarande talesperson för årsrika och i HBTQ-frågor. De senaste 20 åren har Westerholm framförallt engagerat sig i arbetet mot ålderism.

Westerholm har suttit som generaldirektör för Socialstyrelsen och var då bland annat drivande i att homosexualitet inte längre skulle klassas som en psykisk sjukdom. Hon har dessutom varit medicinalråd vid Socialstyrelsen, medicinsk expert samt medicinsk chef under två olika perioder hos Apoteksbolaget (Apoteket). Westerholm har blivit tilldelad pris som Illis Quorum, Solstickepriset, Sokratespriset och Hedeniuspriset.

Profilbild för Teysir Subhi

Teysir Subhi Paneldeltagare

Feministiskt initiativ

Teysir Subhi arbetar som politiker och är sedan mars 2021 partiledare för Feministiskt Initiativ (FI). Subhi har varit medlem i FI sedan 2018 och sitter dessutom i Göteborgs kommunfullmäktige som ledamot. Vid sidan av sitt politiska uppdrag arbetar Subhi som lärare i ämnena hem- och konsumentkunskap, SO och medie- och informationskunnighet.

Tidigare har Subhi arbetat som TV-journalist, försäkringsrådgivare/utbildningsledare och frilansande mediestrateg. Hon har en filosofie kandidat i medie- och kommunikationsvetenskap vid Södertörns högskola samt en kandidat i Ämneslärarprogrammet vid Göteborgs universitet. Subhi har dessutom en bakgrund som aktivist och drev dessförinnan frågor om framförallt afrofobi, asylrätt, barn och ungdomar.